Washington Post: Η απερίσκεπτη παρέμβαση Ερντογάν αναζωπυρώνει τη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας

Washington Post: Η απερίσκεπτη παρέμβαση Ερντογάν αναζωπυρώνει τη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας

Στην παρεμβατική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται άρθρο - θέση (Opinion Editorial) της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας, «μετά τις παρεμβάσεις του στη Συρία και τη Λιβύη και τον κίνδυνο πρόκλησης πολέμου με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσογείου, με την απερίσκεπτη συμπεριφορά του αναζωπυρώνει τη σύγκρουση στον Καύκασο». 

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ο αυταρχικός ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν, με την καθαρή υποστήριξη του Πρόεδρου της Τουρκίας, ξεκίνησε μία επίθεση επανάκτησης των εδαφών που η χώρα του έχασε το 1990 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με κίνδυνο να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, να διαταραχθεί η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και να υπάρξει εμπλοκή των γειτονικών δυνάμεων.

Αυτό που καθιστά αδιάλλακτο τον Ιλχάμ Αλίγιεφ είναι η υποστήριξη της Τουρκίας, συνεχίζει το άρθρο, γι’ αυτό τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, θα πρέπει να χαλιναγωγηθουν από τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητάνε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να επανεκκινήσουν  οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Τουρκία υπήρξε κάποτε ήταν ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που συμπαρατάσσονταν με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Δύσης, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια ο Ερντογάν έχει επιδιώξει να αναδείξει την Τουρκία σε μία γεωπολιτική δύναμη για το δικό του συμφέρον, ξηλώνοντας τη δημοκρατία της, εκτιμά η Washington Post. 

Καταλήγοντας δε, επικαλείται τη Γαλλία και τη Ρωσία καθώς και ανεξάρτητες ειδησεογραφικές αναφορές πως η Τουρκία έχει μεταφέρει εκατοντάδες Σύριους μισθοφόρους στο πεδίο της μάχης, την ώρα που σύμφωνα με τον αρμένιο πρωθυπουργό ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα πολεμικό αεροσκάφος χώρας του. Με την Washington Post να σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι «η άρνηση της Τουρκίας δεν είναι πειστική».