7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Wall Street Journal: Κίνδυνος να λήξουν εκατομμύρια εμβόλια της J&J στις ΗΠΑ

Wall Street Journal: Κίνδυνος να λήξουν εκατομμύρια εμβόλια της J&J στις ΗΠΑ
APimages

«Νοσοκομεία, δομές Υγείας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δίνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα γίνει με εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού της εταιρείας Johnson & Johnson, οι οποίες λήγουν στο τέλος του μήνα», αναφέρει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «ο κίνδυνος να χαθούν τόσες πολλές δόσεις στις ΗΠΑ, την ώρα που αναπτυσσόμενες χώρες αναζητούν απεγνωσμένα δόσεις, θα προσθέσει πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να διανείμει αποθηκευμένα σκευάσματα. Όμως υπάρχουν λίγες πρακτικές λύσεις για τη γρήγορη διανομή τους στις ΗΠΑ ή σε ξένες χώρες, σύμφωνα με πηγές που εμπλέκονται στην προσπάθεια εμβολιασμού».

«Το απόθεμα είναι, εν μέρει, συνέπεια της απόφασης των ΗΠΑ τον Απρίλιο να αναστείλει προσωρινά τη χορήγηση δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος θρομβώσεων. Η παύση οδήγησε σε ακυρώσεις ραντεβού που δεν έχουν προγραμματιστεί εκ νέου, τη στιγμή που, σε ορισμένες περιοχές, αυξήθηκε η διστακτικότητα προς το συγκεκριμένο εμβόλιο, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου, που μίλησαν στη WSJ.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ορισμένα νοσοκομεία και πολιτείες ανέφεραν ότι δόσεις εμβολίων των Pfizer/ BioNTech και Moderna, πρόκειται να λήξουν αργότερα αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο τα αποθέματα περιλαμβάνουν επί του παρόντος δόσεις του εμβολίου της J&J. Το εμβόλιο της Pfizer λήγει έξι μήνες μετά την παρασκευή του, ενώ το εμβόλιο της Moderna μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη για έως και έξι μήνες.

Η Φιλαδέλφεια, μεγαλύτερη πόλη της Πενσιλβάνια, διαθέτει 42.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που πρόκειται να λήξουν. Νοσοκομεία και δομές δημόσιας υγείας προσφέρουν κίνητρα για τη χορήγηση των εμβολίων.

Η Johnson & Johnson αποθηκεύει δόσεις του εμβολίου της στην κατάψυξη, από την οποία βγαίνουν όταν διανέμονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στις δομές υγείας. Οι δόσεις μπορούν να ψυχθούν για τρεις μήνες και η εταιρεία μελετά εάν μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής, δήλωσε εκπρόσωπος της J&J.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πολλά φάρμακα και εμβόλια μπορούν να παραμείνουν αποτελεσματικά για χρόνια, αλλά όλα σταδιακά αρχίζουν να χάνουν την ισχύ τους.

Τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά μετά την ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο τα δεδομένα των δοκιμών ήταν περιορισμένα όταν εγκρίθηκαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι τα περισσότερα εμβόλια κατά του κορoνοϊού στις ΗΠΑ, δεν θα λήξουν σύντομα.

Κρατικές δομές υγείας και οι αξιωματούχοι νοσοκομείων ανέφεραν ότι οι συστάσεις από τις πολιτείες και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είναι να καταστραφούν οι δόσεις που λήγουν.