7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Volkswagen: Αλλαγές στην ηγεσία - Αποχωρεί ο CEO Χέρμπερτ Ντις

Volkswagen: Αλλαγές στην ηγεσία - Αποχωρεί ο CEO Χέρμπερτ Ντις

O πρόεδρος του ομίλου Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της μάρκας VW την οποία ανέλαβε ο Ραλφ Μπραντστέτερ. Ο Ντις μοιραζόταν μέχρι σήμερα τη διεύθυνση της μάρκας Volkswagen με τον Μπραντστέτερ, όμως θα παραμένει επικεφαλής όλου του γερμανικού ομίλου στον οποίο ανήκουν εκτός της VW και οι μάρκες Audi, SEAT, Skoda, Lamborghini και Bugatti., η γνωστή εταιρεία μοτοσικλετών Ducati.

Η ανακοίνωση έγινε από το Ελεγκτικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου αυτοκινητοκατασκευαστή στον κόσμο μετά από έκτακτη συνεδρίασή στην έδρα του ομίλου, στο Βόλφσμπουργκ της Γερμανίας. Ο Ντις είχε βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της κριτικής εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων σε νέα μοντέλα, όπως το VW Golf όγδοης γενιάς και το ηλεκτροκίνητο ID.3. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ντις αποσύρεται από τη διοίκηση της Volkswagen προκειμένου «να έχει περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για τις υποχρεώσεις του ως πρόεδρος του ομίλου».

Η αντικατάσταση του Ντις από τον Μπραντστετερ θεωρείται νίκη των πανίσχυρων συνδικάτων του γερμανικού κολοσσού τα οποία των είχαν στηρίξει για να αναλάβει τη θέση του γενικού επιχειρησιακού διευθυντή.

Η φημολογία είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες αφότου η Γερμανική έκδοση του Auto Motοr und Sport δημοσίευσε μία πληροφορία σύμφωνα με την οποία τη θέση του Ντις έπαιρνε ο διευθύνων σύμβουλος της Porsche, Όλιβερ Μπλουμε.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ταλανίζεται ακόμα από το σκάνδαλο diesel-gate. Στο επίκεντρο του οποίου βρισκόταν λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιούνταν στα αυτοκίνητα της VW με στόχο την παραπλάνηση των Αρχών στις μετρήσεις εκπομπών ρύπων.

Τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ παίχθηκε προ ημερών όταν μετά απόφαση του Ανώτατου Αστικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σε βάρος της εταιρείας είναι υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση σε αυτοκινητιστή που είχε αγοράσει ένα από τα πετρελαιοκίνητα minivans του γερμανικού ομίλου, στο οποίο είχε εγκατασταθεί το επίμαχο λογισμικό.

H απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου θέτει προηγούμενο για περίπου 60.000 υποθέσεις στην Γερμανία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τη VW.

AP Photo/Jens Meyer