7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Αμερικανού ΥΠΕΞ με Κινέζους αξιωματούχους

Υψηλοί τόνοι μεταξύ Αμερικανού ΥΠΕΞ με Κινέζους αξιωματούχους

Σε έντονους τόνους κινήθηκε η πρώτη επικοινωνία που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση του νέου Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άσκησε πίεση στον διευθυντή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τΓιανγκ Τζιετσί, για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για τα ζητήματα της μεταχείρισης της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, του Θιβέτ και των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Ακόμη, ο Άντονι Μπλίνκεν άσκησε πίεση στην Κίνα για να καταδικάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, ενώ διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα "συνεχίσει να συνεργάζεται" με τους συμμάχους της στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού ώστε να αντιμετωπιστούν οι "απειλές για τη σταθερότητα" που ερίζει πως εγείρει η Κίνα, ιδίως στο στενό της Ταϊβάν, κατά την ανακοίνωση.

"Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες" στη "Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ", ανέφερε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η προειδοποίηση του Υπουργού ακολουθεί μια σειρά δηλώσεων από την κυβέρνηση Μπάιντεν τις τελευταίες δύο εβδομάδες που υποδηλώνουν ότι ο νέος πρόεδρος σκοπεύει να ακολουθήσει μια σκληρή πολιτική έναντι του Πεκίνου.

Μιλώντας στο υπουργείο Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε ότι "η αμερικανική ηγεσία πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα στιγμή προόδου του αυταρχισμού, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων φιλοδοξιών της Κίνας να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ".