ΥΠΠΟΑ: «Fake news» η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας

ΥΠΠΟΑ: «Fake news» η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας

Ως «fake news» χαρακτηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρεται στις καταγγελίες κατοίκων του Λασιθίου σχετικά με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγω για «προσωπική στοχοποίηση» της υπουργού, Λ. Μενδώνη.

Η ανακοίνωση παραθέτει μια σειρά από «πραγματικά γεγονότα» και «σχετικά έγγραφα», μεταξύ των οποίων αποφάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου οι οποίες «εκδόθηκαν, επειδή η εγκατάσταση του έργου δεν προκαλούσε άμεση ή έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας» ή επιστολές από κατοίκους και τοπικούς άρχοντες του «Κάτω Χωριού» του Δήμου Ιεράπετρας που τάσσονται υπέρ της εγκατάστασης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

«​Έχοντας αναλάβει εργολαβικά η Εφημερίδα των Συντακτών την κατασκευή fake news, εγκαλεί, σε δημοσίευμά της με τίτλο «προκλητικά υπέρ των εργολάβων η  Λίνα Μενδώνη», την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του Λασιθίου σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας «καταγγέλλουν απίστευτες μεθοδεύσεις από την υπουργό Πολιτισμού προς όφελος των επενδυτών και εις βάρος του αρχαιολογικού νόμου». Ιδού, τα πραγματικά γεγονότα:

1. Στις 7 Νοεμβρίου 2017 η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης γνωμοδότησε υπέρ της εγκατάστασης του Αιολικού Σταθμού, διότι «στην  προτεινόμενη θέση δεν εντοπίστηκαν κτίσματα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που να προστατεύονται από τις διατάξεις του  Αρχαιολογικού Νόμου».

2. Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 δόθηκε η έγκριση (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/526117/342871/5190/7-12-2017) κατασκευής του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, μετά από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης.

3. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ενέκρινε εκ νέου την κατασκευή του έργου με μικρή τροποποίηση του αριθμού των ανεμογεννητριών και της ισχύος. 

Οι παραπάνω αποφάσεις της ΕΦΑ εκδόθηκαν, επειδή «η εγκατάσταση του έργου δεν προκαλούσε άμεση ή έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας».

4.  Στις 31 Οκτωβρίου 2018  το έργο νομίμως αδειοδοτήθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Αρ.πρωτ.2912/81690/31-10-2018). 

5. Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ακολούθησε και νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με παράταση της άδειας εγκατάστασης.

6. Με την απόφαση της  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (788/2018), χορηγήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

7. Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η συλλογικότητα προσέφυγε ενώπιον του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. 

8. Στις 19 Απριλίου 2019 εκδόθηκε απόφαση του τέως υπουργού ΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Σ. Φάμελλου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του εν λόγω συλλογικότητας. 

9. Στις 13 Ιουνίου 2019, μετά από ιεραρχική προσφυγή συλλογικότητας κατά της τελευταίας απόφασης της ΕΦΑ Λασιθίου προς το ΥΠΠΟΑ, η τέως ΓΓ πρότεινε την παραπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η τέως υπουργός Μ. Ζορμπά παρέπεμψε την προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -μετά από 20 μέρες- την 1η Ιουλίου 2019, ήτοι την εβδομάδα των εκλογών!

10. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά από υπηρεσιακό σημείωμα που της υπεβλήθη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπεγράφετο  και από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Π. Αδάμ-Βελένη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, διότι η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι «επρόκειτο για νομίμως αδειοδοτημένο έργο το οποίο δεν προκαλούσε βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο». 

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρεται ότι «καταγγέλλουν οι κάτοικοι την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας». Ιδού τα αληθή γεγονότα: 

1. Στις 26 Μαΐου 2020 ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας «Κάτω Χωριού» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Πυργιωτάκη, απέστειλε επιστολή  στην κ. Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει: «Κανείς κάτοικος του χωριού, εκτός από τα λίγα αυτά άτομα, δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Ίσα- ίσα κάποιοι συγχωριανοί μας εργάζονται εκεί και μπορούν ζουν τις οικογένειες τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου και θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση ανάπτυξης για την περιοχή μας».

2. Στις 29 Μαΐου 2020, 102 κάτοικοι της περιοχής του «Κάτω χωριού», μεταξύ των οποίων και πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, σε υπογεγραμμένη επιστολή τους προς την προϊσταμένη της ΕΦΑ δηλώνουν: «Αν οι άνθρωποι που σας επισκέφτηκαν είναι αυτοί που είδαμε σε φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης, σας ενημερώνουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό και την περιοχή μας. Δεν τους επιτρέπουμε να μιλούν εκ μέρους μας».

Και καταλήγει λέγοντας: Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη  δηλώνει ότι «η προσωπική στοχοποίησή της από τη Εφημερίδα των Συντακτών για πολιτικούς λόγους, υπερέβη την κριτική και κατέπεσε στη συκοφαντία».