Υπουργείο Εργασίας: Στην εισαγγελία τα στοιχεία για την υπόθεση Φουρθιώτη

Υπουργείο Εργασίας: Στην εισαγγελία τα στοιχεία για την υπόθεση Φουρθιώτη

Το ενδεχόμενο διάπραξης σωρείας αδικημάτων οικονομικού και μη αντικειμένου εξετάζει η Δικαιοσύνη με διπλή έρευνα για τον Μένιο Φουρθιώτη, ο οποίος ελέγχεται τόσο για τις οικονομικές δραστηριότητές του όσο και για εκείνες που προκύπτουν από τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκαν τα στοιχεία που αφορούν τον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα οικονομικά πεπραγμένα του κ. Φουρθιώτη τέθηκαν, ήδη, στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών, καθώς διενεργείται τις τελευταίες ημέρες μεγάλη έρευνα μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της ενοποιημένης Οικονομικής Εισαγγελίας και Εισαγγελίας Διαφθοράς, Χρήστου Μπαρδάκη. Η έρευνα έχει στόχο να εξετάσει εξονυχιστικά τις οικονομικές δραστηριότητες του παρουσιαστή, με έμφαση συγκεκριμένες υποθέσεις και με αρχικό αντικείμενο συγκεκριμένα κακουργηματικού βαθμού αδικήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της απάτης και της απόπειρας απάτης. Μάλιστα, φαίνεται, ήδη, ο κ. Μπαρδάκης, προκειμένου να επισπευσθεί η διερεύνηση της υπόθεσης, να έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές να εξετάσουν πλήρως όλα τα δεδομένα και να διασταυρώσουν στοιχεία ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς η οικονομική δυνατότητα και η φορολογική εικόνα που εμφανίζει ο ελεγχόμενος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Οικονομική Εισαγγελία θα αποτιμήσει τα πεπραγμένα του κ. Φουρθιώτη, ώστε να αποφανθεί εάν προκύπτει η διάπραξη οικονομικών αδικημάτων. Ο φάκελος των υπό διερεύνηση θεμάτων της Οικονομικής Εισαγγελίας αφορά και τις καταγγελίες του κ. Βρούτση ως προς το σκέλος της καταγγελόμενης απάτης ή απόπειρα απάτης που συνίσταται στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Παράλληλα, μετά από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για συγκεκριμένα αδικήματα που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από τον παρουσιαστή με βάση όσα ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Εργασίας ότι έλαβαν χώρα εντός του υπουργείου πριν μερικούς μήνες.

Η εντολή της κ. Παπαγεωργακοπούλου αφορά, συγκεκριμένα, τα αδικήματα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απόπειρας εκβίασης με αφορμή τις δηλώσεις-καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ότι ο παρουσιαστής εισέβαλε με «μπράβους» στο υπουργείο και απειλούσε υπαλλήλους επί πέντε ώρες.

Ακόμη ένα αδίκημα που τίθεται υπό έρευνα, με εισαγγελική παραγγελία, είναι αυτό της απόπειρας παράνομης βίας που αφορά την καταγγελόμενη συμπεριφορά του Μένιου Φουρθιώτη στο υπουργείο Εργασίας. Και η έρευνα για αυτό το αδίκημα αφορά τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Βρούτσης περί «μπράβων», με τους οποίους είχε μεταβεί στο υπουργείο ο παρουσιαστής. «Ήρθε στο υπουργείο και κλωτσούσε πόρτες. Ήρθε µε µπράβους. Απειλούσε γενικούς γραµµατείς. Υπάλληλοι έρχονταν κλαίγοντας γιατί τους έλεγε ότι θα τον προσκυνήσουν. Μιλάµε για παρακµή», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Η διενέργεια αυτής της έρευνας ανατέθηκε στο Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας, υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Χάιδως Ζουγρή.