Υπόθεση Ναβάλνι: Αίτημα παρουσίας Ρώσων ερευνητών από τη Μόσχα, διαψεύδει η Γερμανία

Υπόθεση Ναβάλνι: Αίτημα παρουσίας Ρώσων ερευνητών από τη Μόσχα, διαψεύδει η Γερμανία

Η αστυνομία της Ρωσίας έχει καταγράψει τις κινήσεις του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και το τι ήπιε προτού αρρωστήσει σοβαρά στη Σιβηρία τον προηγούμενο μήνα, και προσπαθήσει να εντοπίσει έναν μάρτυρα που έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το Υπουργείο δήλωσε ότι ετοιμάζει νέο αίτημα για νομική βοήθεια από τη Γερμανία, όπου μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι έπειτα από τη δηλητηρίαση του, η οποία, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται, οφείλεται στον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα μεταφορών του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας αναφέρει ότι επιθυμεί να στείλει ερευνητές που θα συνεργαστούν με τους Γερμανούς συναδέλφους τους στην υπόθεση, μετά τις αναφορές ότι ο Ναβάλνι έχει πλέον βγει από το κώμα.

«Το αίτημα θα εκφράζει την επιθυμία για την πιθανή παρουσία Ρώσων ερευνητών… και ενός Ρώσου εμπειρογνώμονα όταν οι Γερμανοί συνάδελφοι θα διενεργούν την έρευνά τους με τον Ναβάλνι, τους γιατρούς και τους εμπειρογνώμονες», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα ζητήσει επίσης την άδεια να θέσει περαιτέρω διευκρινιστικά ερωτήματα.

Το αίτημα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει δεκτό, δεδομένου ότι η Γερμανία υποστηρίζει ότι έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του Νόβιτσοκ και έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Μόσχα – πράγμα που έκαναν και άλλες δυτικές χώρες. Κάποιοι Γερμανοί πολιτικοί μάλιστα, έχουν ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η διακοπή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τη μεριά του Κρεμλίνου σχετικά με την παρουσία Ρώσων ερευνητών κατά την ανάκριση του Ναβάλνι από Γερμανούς εμπειρογνώμονες.  

Η Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει επίσημη εγκληματική έρευνα και επιμένει στη θέση της, ζητώντας από τη Γερμανία στοιχεία που να αποδεικνύουν με απτό τρόπο ότι ο Ναβάλνι όντως δηλητηριάστηκε.

Η αστυνομία του Τομσκ, στη Σιβηρία, έχει καταγράψει τις κινήσεις του Ναβάλνι μέχρι τη στιγμή της ασθένειάς του, δηλώνει το Υπουργείο, αναφέροντας ότι ο Ναβάλνι επισκέφτηκε ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο, ένα διαμέρισμα και ένα καφέ, ενώ ήπιε κρασί και κάποιο κοκτέιλ με αλκοόλ.

Στις μέρες που ακολούθησαν την ασθένεια του Ναβάλνι, η εκπρόσωπός του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, η αστυνομία μίλησε με πέντε από τα έξι άτομα που συνόδευαν τον Ναβάλνι. Αναζητείται το έκτο άτομο, η Μαρίνα Πέιτσικ, κάτοικος Βρετανίας, που μετέβη στη Γερμανία στις 22 Αυγούστου.