Στο «κόκκινο» οι σχέσεις της Ουάσιγκτον - Πεκινο: Υποστολή της αμερικανικής σημαίας στο προξενείο του Τσενγκντού

Υποστολή της αμερικανικής σημαίας στο προξενείο του Τσενγκντού

Η αμερικανική σημαία υπεστάλη σήμερα το πρωί από τον ιστό στο κτίριο όπου έδρευε μέχρι τώρα το προξενείο των ΗΠΑ στην Τσενγκντού, τρεις ημέρες αφότου διατάχθηκε το κλείσιμό του από την κυβέρνηση της Κίνας, σε αντίποινα για το κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.

Το περιστατικό κατέγραψαν οι κάμερες της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης ενώ στο σημείο βρίσκονταν πολλοί κάτοικοι της πόλης που παρακολουθούσαν την εκκένωση του κτιρίου από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στην Κίνα: την πρεσβεία στο Πεκίνο και τα γενικά προξενεία, Σαγκάη Σενγιάνγκ, Ουχάν, Χονγκ Κονγκ.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα να δώσει διορία 72 ωρών στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, ο  Ντόναλντ Τραμπ είπε πως είναι «πάντα πιθανό» να αποφασίσει να κλείσουν κι άλλες κινεζικές διπλωματικές αποστολές στη χώρα του.

Στο προξενείο του Χιούστον «έκαιγε μια φωτιά», είπε ο Τραμπ. «Υποθέτω έκαιγαν έγγραφα, χαρτιά, αναρωτιέμαι τι ήταν όλο αυτό», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «για την προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας», αφού την ίδια μέρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απαγγείλει κατηγορίες κατασκοπείας σε δύο Κινέζους υπηκόους οι οποίοι φέρονται μεταξύ άλλων να είχαν απλώσει τα «πλοκάμια» τους και στην έρευνα κατά του κορονοϊού.