Υποστολή σημαιών σε Βρετανία και ΕΕ

Υποστολή σημαιών σε Βρετανία και ΕΕ

Βρετανία και ΕΕ προχωρούν σε εκατέρωθεν υποστολή των σημαιών αφού από σήμερα και μετά από 47 το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει στις χώρες μέλη της Ένωσης εφαρμόζοντας τη συμφωνία του Brexit. Σε υποστολή σημαίας προχώρησε και η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες.

Από τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών, για τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ, η Βρετανία θεωρείται πλέον τρίτη χώρα και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της θα γίνει ξένη διπλωματική αποστολή.

Στο πλαίσιο αυτό η πρεσβεία της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, προχώρησε ήδη στην υποστολή της σημαίας της ΕΕ. Από ένα παράθυρο στον πρώτο όροφο, ένας άνδρας τράβηξε και κατέβασε το επίσημο σύμβολο της ΕΕ, την μπλε σημαία με τα 12 αστέρια, αφήνοντας μόνο τη βρετανική να κυματίζει στον ιστό.

Σήμερα επίσης η πινακίδα έξω από το κτίριο θα αντικατασταθεί ώστε να γράφει πλέον «Αποστολή του ΗΒ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατέβηκε η βρετανική σημαία από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από την άλλη πλευρά προχώρησαν στην υποστολή της βρετανικής σημαίας από τον ιστό της, ξεκινώντας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, χρειάστηκαν λιγότερο από ένα λεπτό για να κατεβάσουν τη σημαία, να την διπλώσουν και να αποχωρήσουν χωρίς να κάνουν κανένα σχόλιο.

Την ίδια στιγμή οι οπαδοί του Brexit στη Βρετανία πανηγυρίζουν με την κυβέρνηση Τζόνσον να έχει μετατρέψει σε γιορτή την υλοποίηση της εξόδου από την Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες πάντως οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζουν «μία Ευρώπη στην αυγή μιας νέας εποχής», υπενθυμίζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι χάνει τα προνόμια του κράτους μέλους μετά το Brexit.

Ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι δήλωσαν  έτοιμοι να διαμορφώσουν μία νέα σύμπραξη με τους Βρετανούς γείτονες της Ευρώπης. «Δεν μπορεί κανείς να διατηρήσει τα προνόμια που συνοδεύουν το καθεστώς του μέλους (της Ε.Ε.) όταν δεν έχει πλέον αυτήν την ιδιότητα»,ανέφεραν

AP PHOTO