Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Εξετάσεις σε 20 επιβάτες

Ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Εξετάσεις σε 20 επιβάτες

Το ύποπτο κρούσμα κορονοϊού αφίχθη μέσω πτήσης από την Μόσχα στην Λάρνακα και αφορά μία γυναίκα, κινεζικής καταγωγής η οποία διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και είχε επισκεφθεί την Κίνα πριν από δύο εβδομάδες, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Υγείας.

Στο αεροπλάνο, που έφθασε στην Κύπρο από την Μόσχα, επέβαιναν 85 άτομα  και 6 άτομα πλήρωμα. Με την προσγείωσή του αεροπλάνου οι επιβάτες κρατήθηκαν εντός του αεροπλάνου ώστε να συμπληρώσουν τα έντυπα με τα στοιχεία τους. Από τους 85 επιβάτες , οι 20 θα εξεταστούν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για επιβάτες, που κάθονταν πίσω και μπροστά από τη γυναίκα που παρουσίασε συμπτώματα και το εξαμελές πλήρωμα, ώστε να διαπιστωθεί εάν φέρουν συμπτώματα. 

Στην ανακοίνωσή του, σχετικά με διερεύνηση περιστατικού, το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από αεροπορική εταιρεία ότι επιβάτης που ταξίδευε από Κίνα μέσω Μόσχας και παρουσίασε συμπτωματολογία, η οποία ομοιάζει με εκείνη του κορονοϊού, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που καθορίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και η ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση.

Επιπρόσθετα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους και οι επιβάτες, που ήρθαν σε στενή επαφή με την ασθενή και βάσει πρωτοκόλλου θεωρούνται υψηλού κινδύνου, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το περιστατικό, εξετάστηκαν προληπτικά από τους επαγγελματίες υγείας του αεροδρομίου και τους δόθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις για αυτό-παρακολούθηση.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας κατέγραψε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών του αεροσκάφους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα προφύλαξης, που θα πρέπει να λαμβάνουν για τις επόμενες 14 μέρες.

Λήφθηκαν εργαστηριακά δείγματα από την επιβάτη κινεζικής καταγωγής, τα οποία εστάλησαν για ανάλυση και εν αναμονή του αποτελέσματος των εξετάσεων και στην περίπτωση που αυτό θα είναι θετικό στον κορονοϊό, θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα για μεταφορά των υψηλού κινδύνου επιβατών σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ενημέρωση των υπόλοιπων επιβατών για κατ’ οίκον περιορισμό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Sigmalive/ΚΥΠΕ