Υπόκλιση στον Στ. Τσιτσιπά - «Ένας Έλληνας στον Όλυμπο του τένις»

Υπόκλιση στον Στ. Τσιτσιπά - «Ένας Έλληνας στον Όλυμπο του τένις»

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης επιφύλαξαν αποθεωτικά σχόλια για τον θρίαμβο του Στέφανου Τσιτσιπά στο τουρνουά ATP Finals στο Λονδίνο, κάνοντας λόγο για τον «Έλληνα που κατέκτησε τον Όλυμπο του τένις», ενώ με εκτενή ρεπορτάζ κι αφιερώματα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Έλληνα αθλητή «βασιλιά του Λονδίνου».

Όπως είναι φυσικό, η επικράτηση του Στέφανου Τσιτσιπά επί του αυστριακού Τιμ στον μεγάλο τελικό της σειράς ATP Finals, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με τον γερμανόφωνο Τύπο σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία να κάνει εκτενείς αναφορές στις νίκες του 21χρονου Έλληνα αθλητή, τοποθετώντας τον μεταξύ των κορυφαίων αθλητών στον κόσμο, πλάι σε ονόματα - θρύλους του τένις.

«Ένας Έλληνας στον ''Ολυμπο του τένις» είναι ο τίτλος της Neue Zurcher Zeitung (NZZ) για τη μεγάλη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά, με την ελβετική εφημερίδα να τονίζει πως «ο Τσιτσιπάς είναι ο τελευταίος μεγάλος νικητής της σεζόν. Μέχρι πρόσφατα μάλλον κανείς δεν τον υπολόγιζε. Αμέτρητες οι δικές του προσδοκίες μετά από ένα εξαιρετικό φθινόπωρο και νίκη στις αρχές Ιανουαρίου επί του Φέντερερ στο Australian Open. Για κάποιο χρονικό διάστημα είχε χάσει την απόλαυση του στο τένις, θέτοντας ο ίδιος υπό πίεση τον εαυτό του. Στο περιθώριο του τουρνουά Swiss Indoors έλεγε ότι η ήττα στον πρώτο γύρο του άνοιξε τα μάτια. Τώρα ο Τσιτσιπάς είναι ανεπίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής. Αλλά το παράδειγμα των προκατόχων του θα τον προειδοποιεί να μην επιδεικνύει υπερβολική ευφορία. Ντιμιτρόφ και Ζβέρεφ νίκησαν το 2017 και το 2018 αντίστοιχα στο Λονδίνο, αλλά στη συνέχεια έπεσαν σε ένα κενό. Αναγκάστηκαν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδίσεις γκραν σλαμ παρά ένα τουρνουά μίας εβδομάδας με τους αγώνες να κρίνονται σε δύο σετ».

«Ο Τσιτσιπάς κερδίζει έναν δραματικό τελικό» επιγράφεται ανταπόκριση στην Basler Zeitung της Βασιλείας, που επισημαίνει ότι «για τον Τσιτσιπά είναι η τρίτη νίκη σε τουρνουά φέτος, μετά την Μασσαλία και το Εστορίλ, αλλά και η τέταρτη συνολικά». Όπως επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα "πριν από έναν χρόνο ο νεαρός αθλητής έπαιζε ακόμη στο ATP του Μιλάνου για νέους κάτω των 21 ετών, κατακτώντας τον τίτλο. Ξεκίνησε τη σεζόν ως το νούμερο 15 στην παγκόσμια κατάταξη και προκάλεσε αίσθηση σε διεθνές επίπεδο για πρώτη φορά στο Australian Open, κερδίζοντας τον Φέντερερ. Στο Λονδίνο γίνεται τώρα ο νεότερος παίκτης που φτάνει στον τελικό με την πρώτη του εμφάνιση, στα 21 του χρόνια, όπως ο Τζιμ Κούριερ το 1991».

Από την δική της πλευρά, η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung αναρωτιέται αν «η νέα γενιά του τένις θα καταφέρει να εκθρονίσει τους βετεράνους Φέντερε, Ναδάλ και Τζόκοβιτς», ενώ η επίσης γερμανική ιστοσελίδα tennisnet.com ανακήρυξε τον Στέφανο Τσιτσιπά «βασιλιάς του Λονδίνου», σημειώνοντας πως κατάφερε να επικρατήσει του Ντόμινικ Τιμ σε μία δραματική παρτίδα».

Αφιέρωμα στην νίκη του Έλληνα τενίστα έκανε και το περιoδικό Focus, το οποίο στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει πως «ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικρατεί του Ντόμινικ Τιμ σε έναν τελικό που κόβει την ανάσα και κερδίζει για πρώτη φορά το ATP Finals του Λονδίνου. Ο Αυστριακός μπορεί να κέρδισε το πρώτο σετ, αλλά ο Τσιτσιπάς γύρισε το παιχνίδι».

AP Photo/Kirsty Wigglesworth