ΥΠΟΙΚ: Ανάπτυξη 5,1% το 2021 μετά την ύφεση 4,7% το τρέχον

ΥΠΟΙΚ: Ανάπτυξη 5,1% το 2021 μετά την ύφεση 4,7% το τρέχον

Στο 5,1% θα ανέλθει η ανάπτυξη τη ελληνικής οικονομίας το 2021 μετά την ύφεση 4,7% κατά το τρέχον έτος σύμφωνα με το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική οικονομία μετά την κρίση του κορωνοιού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία  η ανεργία θα φθάσει στο 19,9% του εργατικού δυναμικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων το οποίο υποβλήθηκε στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού:

- Η ύφεση θα φθάσει στο 4,7% φέτος κάτι όμως που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια και θα καθοριστεί από την έκταση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη διάρκειά της, εν μέρει εξαρτώμενος από την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού. Μέχρι τώρα, το μακροοικονομικό σενάριο λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση των ληφθέντων μέτρων κατά της πανδημίας, υποθέτει ότι η υγειονομική κρίση σταδιακά θα εξομαλυνθεί στο πρώτο μισό του 2020 και η μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση θα είναι ορατή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,7% σε ετήσια βάση, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του εμπορίου (ιδίως των υπηρεσιών), της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συμπίεσης της καταναλωτικής ζήτησης.

- Ανάπτυξη για το επόμενο έτος 5,1% .

- Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται πως θα μειωθεί φέτος κατά 4,1% και θα ενισχυθεί του χρόνου κατά 4,2%. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να παρουσιάσει επέκταση (1,0%) εν μέσω αύξησης των κρατικών δαπανών για υγειονομική περίθαλψη.

- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα μειωθούν κατά 19,2%, με τον τουρισμό, τις μεταφορές και τη ναυτιλία να επηρεάζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 4,2%), ανταποκρινόμενες στην υποτονική εγχώρια ζήτηση και τη συρρίκνωση των εξαγωγών. Για το 2021 εκτιμάται αύξηση των εξαγωγών κατά 19,2% και των εισαγωγών κατά 15,6%.

-  Από 17,3% του εργατικού δυναμικού πέρυσι θα κάνει άλμα στο 19,9% πριν υποχωρήσει το 2021 στο 16,4%