Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αποφασίζουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες

Υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αποφασίζουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες

Σε κλιμάκωση των δράσεών τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πλέον, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών μπαίνει στο τραπέζι ως προτεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ, στην προσπάθεια να θωρακίσουν τους πολίτες τους έναντι του κύματος της Δέλτα και της διεισδυτικής Όμικρον. Μιας μετάλλαξης που έκανε την εμφάνισή της στο «κατώφλι» των χριστουγεννιάτικων γιορτών.

Ήδη, οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, κάνουν λόγο για κυριαρχία της Όμικρον στην ευρωπαϊκή ήπειρο σύντομα.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι το ασφαλέστερο όπλο για τη θωράκιση των πολιτών έναντι του κορονοϊού και των μεταλλάξεών του, είτε πρόκειται για τη Δέλτα είτε για την Όμικρον, αποτελεί ο εμβολιασμός.

Τα σχέδια των χωρών

 

Με γνώμονα τις συστάσεις των ειδικών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες λαμβάνουν σκληρές, αλλά κατά τα φαινόμενα, απαραίτητες αποφάσεις για την έξοδό μας από την πανδημία.  

Η Γαλλία επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 65 ετών από τις 15 Δεκεμβρίου. Στην Αυστρία, ανακοινώθηκε καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός, με λίγες εξαιρέσεις από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς και lockdown.

Στη Βρετανία, έγινε υποχρεωτική η τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες, ξεκινώντας από τις γηραιότερους, μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου. Ενώ στη Γερμανία, επιβάλλεται γενικό lockdown για τους ανεμβολίαστους σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που υποχρεωτικό εμβολιασμό εισηγήθηκε η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από τον Φεβρουάριο.

Τέλος, στην Ιταλία, ανακοινώθηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός από τις 15 Δεκεμβρίου του εκπαιδευτικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στα σχολεία, των μελών των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων, ενώ υποχρεωτικά είναι ήδη τα εμβόλια για όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι και στην Ελλάδα υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για πολίτες άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου 2022.