Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και Μέσα Μεταφοράς

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και Μέσα Μεταφοράς

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, ενημέρωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου που είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το γενικό πληθυσμό τελικά κατέληξε στο δεύτερο.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, εξαιρουμένων των περιπτώσεων όπου υπάρχουν αντενδείξεις για ιατρικούς λόγους. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου για θέματα κορονοϊού τόνισε ότι το βασικό «όπλο» κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση και συνέστησε ξανά προσοχή απέναντι στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δώσει η χρήση μάσκας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας συνιστά ένα πρόσθετο μέτρο με στόχο να προλάβει τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς ή και προσυμπτωματικούς, δηλαδή ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα.

Ωστόσο, ο πολίτης να έχει μαζί του αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρεί τις αποστάσεις, αλλά και τους κανόνες που απαιτούνται όταν βάζει ή βγάζει τη μάσκα, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Στα υπόλοιπα σημεία της ενημέρωσής του, ο κ.Τσιόδρας είπε η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων σταδιακά και υπό προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος διασποράς της νόσους.

Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να επιστρέψουν σε επαγγελματικό περιβάλλον οι άνθρωποι, υπογραμμίζοντας όπως ότι θα υπάρχει μέριμνα για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων για την καλύτερη πρόβλεψη της πορείας του ιού στη χώρα προκειμένου να έχουμε καλύτερα δεδομένα στο μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιείται και σε κάθε περίπτωση παρέπεμψε στις αναλυτικές ανακοινώσεις για την πορεία μετάβασης που θα γίνουν αύριο.