Υποχώρησαν στην παγκόσμια κατάταξη τα ελληνικά ΑΕΙ

Υποχώρησαν στην παγκόσμια κατάταξη τα ελληνικά ΑΕΙ

Νέα πτώση κατέγραψαν τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, σύμφωνα με την έγκυρη την διεθνή κατάταξη QS World University Rankings για το 2018, στην οποία δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο στις 400 πρώτες θέσεις.

Το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο της λίστας είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο βρίσκεται μόλις στις θέσεις μεταξύ 401-410, ευρισκόμενο ακόμα χαμηλότερα από την 395η θέση που βρέθηκε το 2017.

Υποχώρηση και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που από την ομάδα 491-500 το 2017, πλέον συγκαταλέγεται στην ομάδα 501-550.

Σταθερά στην ομάδα 651-700 βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μεγάλη πτώση στην εν' λόγω λίστα σημείωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο το 2017 βρέθηκε στην ομάδα των 701- 800, ενώ, για το 2018 βρίσκεται στην ομάδα 801-1.000, δηλαδή στη τελευταία «κατηγορία» της λίστας, η οποία περιλαμβάνει τα 1000 καλύτερα ιδρύματα διεθνώς.

Όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια λαμβάνουν τη χειρότερη βαθμολογία για τη μέτρηση του δείκτη φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ που αξιολογεί το επίπεδο των πόρων που ένα πανεπιστήμιο είναι σε θέση να αφιερώσει στη διδασκαλία.

Τα ελληνικά ΑΕΙ σημειώνουν, επίσης, πτώση στους δείκτες της φήμης των ακαδημαϊκών ενώ λαμβάνουν χαμηλότερη βαθμολογία στην έρευνα που μετράει τη γνώμη των εργοδοτών.

Τα βρετανικά πανεπιστήμια φαίνεται, πως έχουν δεχτεί πλήγμα λόγω Brexit, αφού όπως επισημαίνεται κατέγραψαν πτώση στη λίστα κατά μία θέση μέσω όρο το καθένα. Τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας αναδείχθηκαν το Cambridge και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που παρέμειναν στην 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

Τέλος στην κορυφή της έρευνας, βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά το ΜΙΤ, ενώ το Stanford και το Harvard, συμπληρώνουν τις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας. 

 

Φωτογραφία: SOOC