Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Σοφία» - παραμένουν οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Σοφία» - παραμένουν οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν

Η κακοκαιρία «Σοφία» βρίσκεται πλέον σε φάση σταδιακής υποχώρησης το Σάββατο, όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός, δηλαδή θα υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού

Συναγερμός σήμανε μέσα στη νύχτα στην πυροσβεστική, έπειτα από σχετική επικοινωνία με οκτώ εγκλωβισμένους στα χιόνια, σύμφωνα με το seleo.gr, καθώς οι εγκλωβισμένοι, ηλικίας από 20 έως 25 ετών είχαν ανέβει στον Χορτιάτη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα, και όπως κινούνταν λίγο μετά το καταφύγιο κόλλησαν στα χιόνια με το αυτοκίνητο.

Στην περιοχή έσπευσαν ερπυστριοφόρα οχήματα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Στην περιοχή επικρατούν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με πυκνή χιονόπτωση και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε επικοινωνία που είχαν οι ίδιοι εγκλωβισμένοι με την Πυροσβεστική ανέφεραν ότι παραμένουν μέσα στα οχήματα με αναμμένες μηχανές και με τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους γεμάτα μέχρι την μέση.

Με τη συνδρομή ερπυστριοφόρου οχήματος από τη 2η Ε.Μ.Α.Κ. ολοκληρώθηκε η μεταφορά σε ασφαλές σημείο 8 ατόμων, όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν ακινητοποιήθηκαν κοντά στο καταφύγιο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα.

 

Επίσης, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκε μια τετραμελής οικογένεια σε ασφαλές σημείο από την περιοχή του Αγίου Πέτρου της Πεντέλης όπου είχαν πάει να απολαύσουν το χιόνι, αλλά ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητό τους.

Οι πυροσβέστες παρέλαβαν την μητέρα και τα δύο παιδιά, ενώ ο πατέρας με την προστασία του πυροσβεστικού οχήματος οδήγησε το αυτοκίνητο σε σημείο που θα μπορούσε να κινηθεί με ασφάλεια. Από τις 22:00 το βράδυ εξαιτίας της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην Πεντέλη από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μέχρι το ύψος του καταστήματος "Πανόραμα".

Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες 

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τη Ραφήνα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι.

Από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για την Κέα, ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός,Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.