Υπό το φόβο ενός μεγάλου μετασεισμού η Ζάκυνθος - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Υπό το φόβο ενός μεγάλου μετασεισμού η Ζάκυνθος - Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους κατοίκους της Ζακύνθου καθώς μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει μετασεισμός έντασης έως και 5,8 Ρίχτερ. Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχθηκε το νησί έπειτα από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε ότι αναμένεται ένας ισχυρός μετασεισμό προκειμένου το φαινόμενο να εκτονωθεί.

«Για να είμαστε εντάξει με το φαινόμενο και σύμφωνα με τις διεθνείς δεδομένα θα πρέπει να εκδηλωθεί ένας σεισμός της τάξεως 5,7 - 5,8 βαθμών. Είναι ένας ισχυρός σεισμός. Αλλά είναι και ένας σεισμός μικρότερος σε ενέργεια των 4,8 βαθμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι υποδομές και τα κτίρια. Τον περιμένουμε αυτό τον μετασεισμό και όταν εμφανιστεί θα είμαστε σίγουροι ότι μπαίνουμε σε εκτόνωση», τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Αρχικά η εκτίμηση για τον σεισμό έκανε λόγο για 6,4 βαθμούς Ρίχτερ, στη συνέχεια ωστόσο, ανακοινώθηκε πως η σεισμική δόνηση έφτασε τους 6,6 βαθμούς.

Ο σεισμός προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, ενώ για αρκετές ώρες διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα του νησιού και άλλες περιοχές. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους και τα σχολεία του νησιού παρέμειναν σήμερα κλειστά, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

ζακυνθος

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Eλευθέριου Νιοτόπουλου, γίνεται γνωστό στους κατοίκους της Ζακύνθου ότι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2018 ματαιώνεται λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Επιπελόν το νησί κηρύχθγηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
 
Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.
 
Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.

Διαβάστε ακόμα:

- Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε η Ζάκυνθος