Υπό την έγκριση του Πεκίνου η πώληση της Tik Tok - Φουντώνει η κόντρα με τις ΗΠΑ

Υπό την έγκριση του Πεκίνου η πώληση της Tik Tok - Φουντώνει η κόντρα με τις ΗΠΑ

Η ΒyteDance θα χρειαστεί πιθανότατα την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης για να πουλήσει τις δραστηριότητες της εφαρμογής TikTok στις ΗΠΑ, ενδεχόμενο που αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την κόντρα ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Πεκίνο ανακοίνωσε έναν νέο κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο προστίθενται και οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στον κατάλογο των εξαγωγικών προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο και χρειάζονται ειδικές άδειες.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας πρόσθεσε 23 εταιρείες τεχνολογίας και υπηρεσιών προώθησης προσωπικών πληροφοριών που σχετίζονται με την ανάλυση δεδομένων και τεχνολογία διαδραστικής διεπαφής τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον Τσουι Φαν καθηγητή διεθνούς εμπορίου στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών στο Πεκίνο, δήλωσε ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν και την εξαγορά του TikTok.

«Εάν η ByteDance σχεδιάζει να εξάγει σχετικές τεχνολογίες, θα πρέπει να περάσει από τις διαδικασίες αδειοδότησης», δήλωσε ο Cui σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Ως γνωστόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει τελεσίγραφο στην Tik Tok πως θα πρέπει να έχει πουληθεί πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το Tik Tok λανσαρίστηκε το 2016 από την Κινεζικό κολοσσό ByteDance και από το 2018 επεκτάθηκε στην διεθνή αγορά. Επί της ουσίας είναι μια εφαρμογή δημιουργίας και ανταλλαγής σύντομων βίντεο. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν μικρά μουσικά βίντεο από 3 έως 15 δευτερόλεπτα και σύντομα βίντεο που παίζουν σε λούπα από 3 έως 60 δευτερόλεπτα.

Αυτή τη στιγμή επικρατέστερος αγοραστής της εφαρμογής είναι η Microsoft η οποία έχει ενώσει τις δυνάμεις με τον κολοσσό του λιανικού εμπορίου, Walmart. Σύμφωνα με το CNBC η Microsoft θα εξαγοράσει τις επιχειρήσεις της Tik Tok έναντι 30 δις δολαρίων και η συμφωνία θα καλύπτει τις χώρες Αυστραλία, ΗΠΑ, Καναδά και Νέα Ζηλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την εφαρμογή-φαινόμενο έχουν δείξει και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Oracle του Λάρι Ελισον και το Twitter του Τζακ Ντόρσεϊ.