8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Υπό κρατικό έλεγχο η Gazprom Germania

Υπό κρατικό έλεγχο η Gazprom Germania
AP Images

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων αναλαμβάνει ως διαχειριστής τον έλεγχο της Gazprom Germania, της γερμανικής πρώην θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, επικαλούμενος «ασαφείς νομικές σχέσεις» και «παραβίαση των κανονισμών κοινοποίησης».

Ο Ρ. Χάμπεκ ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα είναι ο διαχειριστής της εταιρίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 και εξήγησε ότι η «άνευ προηγουμένου κίνηση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της βούλησης της μητρικής εταιρείας να αποχωρήσει από τη γερμανική θυγατρική, την οποία κατείχε σε ποσοστό 100% και να την παραχωρήσει στις - άγνωστες στη Γερμανία - ρωσικές εταιρείες JSC Palmary και GPEΒS. «Δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις εταιρίες», δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ και πρόσθεσε ότι ο ένας από τους αγοραστές «διέταξε την εκκαθάριση της Gazprom Germania, η οποία, εφόσον δεν εγκριθεί η αγορά, δεν είναι νόμιμη».

Η γερμανική νομοθεσία για το εξωτερικό εμπόριο ορίζει ότι η απόκτηση υποδομών ζωτικής σημασίας από επενδυτές εκτός ΕΕ απαιτεί την έγκριση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει δοθεί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, υπάρχει στο υπουργείο η πεποίθηση ότι η εξαγορά δεν είναι νόμιμη.

«Αυτό το βήμα είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι για την ώρα εγγυημένη.

Η Gazprom Germania ασχολείται με το εμπόριο, τη μεταφορά και την αποθήκευση φυσικού αερίου, ενώ είναι ιδιοκτήτρια άλλων εταιρειών φυσικού αερίου στη γερμανική αγορά, συμπεριλαμβανομένων της Wingas και της εταιρείας αποθήκευσης Astora. Μειοψηφικό μερίδιο κατέχει και στην εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Gascade.

Ρωσικός εκβιασμός

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε επιφυλακή για διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαιτούσε από τους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην κρατική Gazprombank από την Παρασκευή, διαφορετικά θα υπάρξει κίνδυνος να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου προς τη Δύση.

Ωστόσο, την Παρασκευή το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν κλείνει άμεσα τις στρόφιγγες καθώς οι πληρωμές για παραδόσεις που πρέπει να γίνουν μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται το δεύτερο εξάμηνο αυτού του μήνα και τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ