Υπό έλεγχο η πανδημία στην Ελλάδα - Στο 0,5 παραμένει ο δείκτης Rt
Κορονοϊός

Υπό έλεγχο η πανδημία στην Ελλάδα - Στο 0,5 παραμένει ο δείκτης Rt

Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η κυκλοφορία του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζονται καθημερινά οι αρμόδιες αρχές, ο δείκτης Rt, που αντιπροσωπεύει τον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου, βρίσκεται αρκετά κάτω από το όριο της μονάδας και συγκεκριμένα στο 0,5.

Ο παραπάνω αριθμός δείχνει ότι για να μολυνθεί ένας υγιής άνθρωπος χρειάζονται 2 φορείς της νόσου, γεγονός που ερμηνεύεται πως η επιδημία επιβραδύνεται.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου της Κυβερνητικής Επιτροπής για την COVID-19 το διάστημα 17 έως 25 Ιουνίου παρατηρήθηκε αύξηση του μέσου αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων από 13 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα (11 έως 17 Ιουνίου), σε 22 κρούσματα ανά ημέρα, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην αύξηση των διενεργούμενων κλινικών ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ειδικότερα, το διάστημα 17-25 Ιουνίου, ο αριθμός των τεστ ανά 1.000 κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 24,45 σε 27,44, ενώ κατά μέσο όρο διενεργήθηκαν 4.500 τεστ ανά ημέρα.

Παράλληλα, στην έκθεση του Παρατηρητηρίου της Κυβερνητικής Επιτροπής σημειώνεται πως η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην χώρα προέρχεται από την περιοχή της Ξάνθης και συγκεκριμένα από τον Εχίνο, ενώ στην Αττική ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (1-2 ανά ημέρα), ειδικά αν συνυπολογιστεί η αυξημένη πληθυσμιακή κυκλοφορία.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου της Κυβερνητικής Επιτροπής για την COVID-19, το διάστημα μεταξύ 17 και 25 Ιουνίου περαιτέρω επιβράδυνση καταγράφηκε και στον ρυθμό διπλασιασμού των θανάτων και των νέων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός διπλασιασμού του συνολικού αριθμού των λοιμώξεων στην χώρα, αυξήθηκε από τις 75 στις 80 ημέρες, ενώ ο ρυθμός διπλασιασμού των θανάτων έφτασε στις 72 ημέρες, από 67 που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, η 6η έκθεση Προόδου Παρατηρητηρίου της Κυβερνητικής Επιτροπής για την COVID-19.