7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Υπό δοκιμή η ευρωπαϊκή πλατφόρμα σύνδεσης εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών

Υπό δοκιμή η ευρωπαϊκή πλατφόρμα σύνδεσης εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν μια τεχνολογική πλατφόρμα που θα επιτρέπει στις εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών να «συνομιλούν» ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα η πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν ξεκίνησε τις δοκιμές μεταξύ των διακομιστών που υποστηρίζουν τις εφαρμογές που έχουν δημιουργήσει η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία κι η Λετονία – των οποίων οι εφαρμογές έχουν παρόμοιο σχεδιασμό – και μία νέα διαδικτυακή πύλη που θα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών.

«Πολλά κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και ειδοποίησης. Έχει έρθει η ώρα να τους επιτρέψουμε να συνδιαλλαγούν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

«Τα ταξίδια και οι προσωπικές συνδιαλλαγές βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδίου και της ενιαίας αγοράς. Η πύλη θα μας διευκολύνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας και θα σώσει ζωές».

Η διαδικτυακή πύλη, που έχει δημιουργηθεί από κοινού από τις γερμανικές εταιρείες SAP και Deutsche Telekom, θα καταστήσει δυνατή την καταγραφή επαφών μεταξύ ανθρώπων όσο ταξιδεύουν στο εξωτερικό και θα προωθεί προειδοποιητικά μηνύματα σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός.

Μια τέτοια λειτουργία «roaming» θα προστεθεί στις εφαρμογές ιχνηλάτησης που προς το παρόν λειτουργούν μόνο εντός των εθνικών συνόρων, με στόχο να καταστούν ασφαλέστερα τα ταξίδια και ο τουρισμός.