7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Τα ψεύδη δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Τα ψεύδη δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας

Απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Γενοκτονία των Ποντίων έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών το απόγευμα της Τετάρτης, τονίζοντας ότι «τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας από χώρα, η οποία επιθυμεί να αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Και επισημαίνεται πως «η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν».

«Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.