ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Κατηγορεί τον Ερντογάν για «παζάρια» στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Κατηγορεί τον Ερντογάν για «παζάρια» στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παζαρεύει για την ένταξή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO και ότι δεν τον ενδιαφέρει το PKK αλλά τα F-16

«Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα παζάρια στην Τουρκία», είπε ο Άσελμπορν στην εκπομπή «Morgenmagazin» του ZDF. «Και μερικές φορές η νοοτροπία, ειδικά του Ερντογάν, διαμορφώνεται από αυτό» πρόσθεσε.

Πάντως, η Άγκυρα «δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να αρνηθεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας», συνέχισε ο Άσελμπορν για να προσθέσει ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν κουρδικές εξτρεμιστικές ομάδες όπως το απαγορευμένο στην Τουρκία Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Ο Άσελμπορν αμφιβάλλει ότι ο Τούρκος ηγέτης ενδιαφέρεται για το PKK. «Η αρνητική στάση του Ερντογάν μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Τουρκία ελπίζει σε παραχωρήσεις για τις παραδόσεις όπλων» είπε και αναφέρθηκε στη διαμάχη για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει την τιμή»

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 πυροδότησε εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον το 2019. Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα και έθεσε σε αναμονή σύμβαση με την Τουρκία για την αγορά της τελευταίας γενιάς αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών (F-35). Στη συνέχεια, η Άγκυρα επέμεινε στην αποζημίωση και τουλάχιστον απαίτησε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών παλαιότερης γενιάς (F-16).

«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει την τιμή και θέλει να ασκήσει πίεση για να συμβεί αυτό», είπε ο Άσελμπορν για να καταλήξει πως «αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι».