ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Επιτακτική ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση και μη χρήση βίας κατά πολιτών

ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Επιτακτική ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση και μη χρήση βίας κατά πολιτών

Επιτακτική είναι η ανάγκη για «άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών» αναφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στη Λευκορωσία, λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει πως η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία και «εκφράζεται πλήρως από τη δήλωση της ΕΕ, 11ης τρέχοντος, στη συνέχεια των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση και αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω χρήσης βίας κατά πολιτών.

Τονίζεται επίσης ότι το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες «θα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά, αποτελούν δε προϋπόθεση για την έναρξη ενός δημοκρατικού διαλόγου, χωρίς περιορισμούς, με την ευρύτερη κοινωνία της Λευκορωσίας.

Τέλος, το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνει «την ανάγκη σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών των μέσων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης».