ΥΠΕΞ Γαλλίας: Πιθανό επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία

ΥΠΕΞ Γαλλίας: Πιθανό επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία

O Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι θα διεξαχθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου όπου θα συζητηθεί το «τουρκικό ζήτημα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανό το σενάριο νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

«Μετά από αίτημα μας θα διεξαχθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 13 Ιουλίου μόνο για το τουρκικό ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕΞ στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι πιθανόν να επιβληθούν και άλλες», προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη»  στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία.

Bernd von Jutrczenka/DPA via AP