7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

ΥΠΕΞ: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για παρενόχληση «Nautical Geo» και παράτυπη NAVTEX

ΥΠΕΞ: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για παρενόχληση «Nautical Geo» και παράτυπη NAVTEX

Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι προκλήσεις της Άγκυρας με την τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo», καθώς και την έκδοση παράτυπης NAVTEX. Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας. «Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δέδνιας με ανάρτηση του στο Twitter υπογράμμισε πως η στάση της Τουρκίας είναι παντελώς απαράδεκτη.

Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» με σημαία Μάλτα τα τελευταία 24ωρα μέχρι πριν λίγες ημέρες κινήθηκε στην περιοχή βορείως του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά του νησιού, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε ελληνική NAVTEX από το Σταθμό του Ηρακλείου που αφορά επιστημονικές έρευνες από τις 16-22 Σεπτεμβρίου σε περιοχή του Καρπάθιου, του Στενού της Κάσου και ανατολικά της Κρήτης.

Τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του «Nautical Geo», ενώ αργά προχθές το απόγευμα οι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν δική τους NAVTEX με την οποία υποστηρίζουν ότι μέρος της περιοχής που ανήγγειλε τη διεξαγωγή των ερευνών ο Σταθμός του Ηρακλείου «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020 με την επιστολή A/74/757» Η τουρκική αναγγελία ισχυρίζεται ακόμη ότι η περιοχή εμπίπτει σε «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και θα πρέπει όλες οι δραστηριότητες να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».

Το Nautical Geo βρίσκεται στο «ραντάρ» της Τουρκίας καθώς η Άγκυρα αμφισβητεί το σχέδιο κατασκευής του EAST MED, θεωρώντας ότι η χάραξη του περνά από την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και φυσικά πρόκειται περί σχεδίου που παρακάμπτει την Τουρκία στη μελλοντική μεταφορά των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.