ΥΠΕΣ: Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου

ΥΠΕΣ: Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου

Τον τρόπο διεξαγωγής των παρελάσεων και των λοιπών εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου περιγράφουν δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Στις εγκυκλίους επισημαίνεται ότι λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα:

Στην Αθήνα την παραμονή 27 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων, από την Κεντρική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας, κ.λπ.

Ανήμερα της εθνικής εορτής θα τελεστεί επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Αττικής, τον δήμαρχο Αθηναίων και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Θα ακολουθήσει παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων μαθητών, καθώς και φοιτητών, προσκόπων και οδηγών. Η μέγιστη χρονική διάρκεια της παρέλασης ορίζεται σε 60 λεπτά.

Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

 

Την 25η Οκτωβρίου προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών. Επίσης λιτάνευση της ιερής εικόνας του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Την 26η Οκτωβρίου θα τελεστεί η επίσημη δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση.

Ανήμερα της εθνικής εορτής το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κ.τ.λ.

Στις υπόλοιπές πόλεις, έδρες δήμων το πρόγραμμα κατάθεσης στεφάνων θα καταρτισθεί από την οικεία δημοτική αρχή, ενώ τονίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή παρέλαση των ανάπηρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχει διάρκεια 40-60 λεπτών.