Υπερψηφίστηκε το πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων
Κογκρέσο

Υπερψηφίστηκε το πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων

Μετά απο μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, το Κογκρέσο ενέκρινε οικονομικό πακέτο ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική στήριξη εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους ψήφισε 92-6 υπέρ του πακέτου οικονομικής βοήθειας, το οποίο συνδέθηκε με ένα ευρύτερο νομοσχέδιο πιστώσεων για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ψήφισε 359-53, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας.

Το ογκώδες νομοσχέδιο, 5.600 σελίδων, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα το απόγευμα, αφού οι ηγέτες του Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής αργά την Κυριακή, συμβιβαζοντας τις διαφωνίες τους που αφορούσαν τις αρχές δανεισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το πακέτο περιλαμβάνει επιταγές 600 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες και 600 δολάρια για κάθε ανήλικο τέκνο, σύμφωνα με δήλωση των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Τσακ Σουμερ και Νάνσι Πελοζι.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πακέτο περιλαμβάνει 284 δισ. δολάρια για Πρόγραμμα Προστασίας επιχειρήσεων με χαμηλοτοκα δάνεια, 20 δισ. με τη μορφή επιχορηγήσεων και 15 δισ. δολάρια για χώρους που γίνονται ζωντανές εκδηλώσεις.

Διατηρείται επίσης το ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων -ένα απαραίτητο βοήθημα για τουλάχιστον 12 εκατ. ανθρώπους- αφού στις 26 Δεκεμβρίου εκπνέει το τρέχον ομοσπονδιακό πρόγραμμα.

Επίσης, εξασφαλίστηκαν 25 δισ. δολάρια ως επίδομα ενοικίου και επέκταση του ομοσπονδιακού μορατόριουμ για απαγόρευση των εξώσεων.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν συμφωνήσει να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα γιγαντιαίο σχέδιο βοήθειας ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, που συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων επιδόματα ανεργίας 600 δολαρίων την εβδομάδα. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό έληξε στα τέλη Ιουλίου.