Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος από 163  βουλευτές

Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος από 163 βουλευτές

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποφάσισε η Βουλή, καθώς το νέο σύστημα που εισήγαγε ο Τάκης Θεοδωρικάκος πήρε το πράσινο φως από την Ολομέλεια. Συγκεκριμένα, η επαναφορά του μπόνους, κλιμακωτά, έλαβε σε σύνολο 284 παρόντων, 163 «ναι» ενώ 121 βουλευτές είπαν «όχι». 

Για την ιστορία υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και της «Ελληνικής Λύσης», ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος εκλογικός νόμος εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα.  Επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Όμως αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα. 

Να σημειωθεί ότι, όπως αναμενόταν, δεν συγκεντρώθηκαν οι 200 ψήφοι ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογέ. Συνεπώς η εφαρμογή του θα γίνει από τις μεθεπόμενες εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο διπλών εκλογών στο τέλος της 4ετίας μοιάζει πλέον αρκετά πιθανό.  

Πιο συγκεκριμένα, τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου είναι:

- Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

- Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%. Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα.

- Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).

- Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυβέρνηση «όταν ο νόμος προβλέπει bonus 50 εδρών για ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 40% του συνόλου των ψήφων δεν σημαίνει ότι το κόμμα αυτό παίρνει 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική.

Κι αυτό διότι αν εφαρμοζόταν απλή αναλογική και κατανέμονταν σε όλα τα κόμματα οι 50 αυτές έδρες, το 40% από αυτές θα πήγαινε στο πρώτο κόμμα. Στις εκλογές, για παράδειγμα,  του περασμένου Ιουλίου, η Ν.Δ. δεν πήρε 50 έδρες περισσότερες από όσες θα έπαιρνε με απλή αναλογική, αλλά μόνο 28, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε και με απλή αναλογική».