Υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική κατά Παπαγγελόπουλου

Με 173 ψήφους «υπέρ» και 83 «κατά» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ειδικότερα, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής είπαν «ναι», ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» (απουσίαζαν τέσσερις βουλευτές) ενώ η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές. Βρέθηκαν επίσης ένα λευκό και τέσσερα άκυρα ψηφοδέλτια.

Σημειώνεται ότι χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί επανακαταμέτρηση των ψήφων μετά από λάθος, με το τελικό αποτέλεσμα να γνωστοποιείται λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας ενημέρωσε ότι η διάρκεια της επιτροπής θα είναι δύο μήνες.

Πλέον τα κόμματα θα έχουν τρεις ημέρες προθεσμία για να ορίσουν τους εκπροσώπους τους ενώ η επιτροπή αναμένεται να συσταθεί και να συνεδριάσει για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει στις εργασίες της Επιτροπής.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Σκευωρία η δίωξή μου για να τσαλακωθεί ο Τσίπρας

Νωρίτερα, την αθωότητά του επιχείρησε να διακηρύξει από το βήμα της Βουλής ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ στους δύο ανώτατους εισαγγελείς που τον κατηγορούν για πιέσεις αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά

Στο στόχαστρό του έβαλε τόσο την Ελένη Ράικου όσο και τον Ιωάννη Αγγελή, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει τις ένορκες καταθέσεις τους στον Άρειο Πάγο, ενώ ισχυρίστηκε ότι η δίωξή του είναι πολιτική, για να «τσαλακωθεί και ο Αλέξης Τσίπρας».

Παρουσίασε, δε, τον εαυτό του ως το… θύμα και όχι προφανώς τον θύτη, ενώ παράλληλα απείλησε ότι θα μετατρέψει τους κατήγορούς του σε κατηγορούμενους. Μάλιστα, χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση» όλους όσοι «επιχειρούν την πολιτική του δίωξη», αποσείοντας τις κατηγορίες περί Ρασπούτιν. Ξέφυγε, ωστόσο, από τα κοινοβουλευτικά όρια όταν εξήγησε ότι «ο  Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία για κάποια φυσικά προσόντα και για την θεωρία ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στη θέωση»!

Οι εισηγητές

Το λόγο πήρε πρώτος ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλλοντας ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό και για άλλα αδικήματα, «αλλά και σε άλλα πρόσωπα εάν προκύψει εμπλοκή τους». «Η παρούσα λοιπόν πλειοψηφία σεβόμενη το τεκμήριο αθωότητας του εμπλεκομένου υπουργού θα διερευνήσει την υπόθεση με την υπόσχεση ότι θα φθάσουμε μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση που κρέμασε κόσμο στα μανταλάκια με μοναδικά στοιχεία μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων, που αποδείχθηκαν ψευδείς, η παρούσα πλειοψηφία στηρίζεται σε επαρκές αποδεικτικό υλικό για την Παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς υπάρχουν πρωτίστως μαρτυρίες πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών», τόνισε ο ίδιος.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα πρέπει να ελεγχθεί ένα ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός με «μεθοδεύσεις Ρασπούτιν και με εκτελεστικό βραχίονα εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και συγκεκριμένες εφημερίδες έστησε ένα παραδικαστικό και ένα η υπόθεση στοχοποίησης των δέκα πολιτικών προσώπων είναι μέρος αυτού του παραδικαστικού». Σε ότι αφορά την αρμοδιότητα υπογράμμισε ότι η Βουλή την έχει, από την στιγμή που ο εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε τη δικογραφία έχει κάνει την πρώτη εκτίμηση, ότι δηλαδή η όποια εμπλοκή του αφορά σε καθήκοντα που σχετίζονται με την ιδιότητα του Υπουργού.

Την ίδια ώρα κατήγγειλε σειρά αλληλουχιών στις οποίες εμπλέκονται και ΜΜΕ που στηρίζαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ι. Αγγελής διορίζεται ως επόπτης Οκτώβριο του 2018 και παραιτείται 07.01.19 έπειτα από δημοσίευμα στην Εφημερίδα Δημοκρατία για δήθεν παραλήψεις του. Καταγγέλλει βιασύνη της Τουλουπάκη για άσκηση ποινικής δίωξης σε πολιτικούς και μάλιστα ήθελε να ενημερώσει τους συνάδελφους στις ΗΠΑ ότι μέχρι 20.12.18 θα ασκούσε ποινική δίωξη σε πολιτικά πρόσωπα με απλές ενδείξεις και μετά τα υπόλοιπα να τα εύρισκε ο ανακριτής (πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τα μέλη του μεικτού κλιμακίου  (ΣΟΕΕ) που δηλώνουν ότι πιέζονταν να εκδώσουν πόρισμα έως τις 15.12.18, εντός 15 ημερών υλικό 2 terabytes απειλούμενα με πειθαρχικές διώξεις, ενώ δήλωναν αδυναμία. Η Τουλουπάκη, που αν και άπειρη τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση επικοινωνούσε με τον Ρασπούτιν μέσω Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Αλληλουχία: Καταγγέλλει Αγγελής Μεθοδεύσεις,  δημοσίευμα στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  Παραίτηση.

Την υπεράσπιση του Δ. Παπαγγελόπουλου αλλά και της… δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας. Επιχείρησε να… πείσει τη Βουλή ότι η υπόθεση της Novartis συνιστά σκάνδαλο στο τομέα της Υγείας, καλώντας τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για «σκευωρία ή σκάνδαλο»! Χωρίς φυσικά να κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα και ιατρικό προσωπικό…

Σύμφωνα με τον Σ. Λάππα η πρόταση της ΝΔ βασίζεται σε καταθέσεις δύο εισαγγελικών λειτουργών (Ράικου και Αγγελή) που θυμήθηκαν όπως είπε να μιλήσουν αφού πρώτα έφυγαν από τη θέση τους. Ειδικά για την κ. Ράικου είπε πως θυμήθηκε 2,5 χρόνια μετά να μιλήσει με τον τρόπο αυτό: « η Ράικου 2 χρόνια μετά το θυμήθηκε, ενώ παλιά μίλαγε για διαφθορά»!

Παράλληλα, εγκάλεσε τη ΝΔ ότι δεν έκανε νωρίτερα την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, παραβλέποντας ηθελημένα ότι η ΝΔ δεν είχε την πλειοψηφία και άρα δεν θα εγκρινόταν από την Βουλή. «Θυμηθήκατε 18 μήνες μετά να κάνετε την αίτηση και τότε είχατε τον αριθμό 30 (σ.σ. υπογραφές για το αίτημα), αλλά δεν το κάνατε, γιατί θέλετε να συσκοτίσετε την κοινή γνώμη», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και  πρότεινε να ανοίξει το τηλεφωνικό απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών του κ. Παπαγγελόπουλου με τις κ.κ. Ράϊκου και Τουλουπάκη. «Παρακαλώ τη Βουλή να ζητήσει από τον Άρειο Πάγο την απόφαση για την αρχειοθέτηση των μηνύσεων Βενιζέλου-Σαμαρά, για να δούμε που στηρίζετε την ηθική αυτουργία σας για ψευδορκία», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι «οι κατηγορίες δεν αφορούν αμέλειες ή λάθη αλλά βαρύτατες παρανομίες και όλα τα κόμματα»! «Όλοι οι βουλευτές οφείλουμε να πούμε ένα ναι στη σύσταση της επιτροπής, όπως άλλωστε είπαμε ναι πριν μερικές μέρες στην άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, την οποία ζήτησε  ο ίδιος», προσέθεσε και ζήτησε να εξεταστούν οι βαρύτατες κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία για κατάχρηση εξουσίας συγκεκριμένων εισαγγελέων, της κας Τουλουπάκη προεξεχούσης, που ήδη ελέγχονται από τον Άρειο Πάγο αλλά και το στήσιμο παραδικαστικού κυκλώματος, με σκοπό την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων.

«Ναι λοιπόν, χωρίς περιστροφές από το ΚΙΝΑΛ», είπε εμφατικά και υπενθύμισε τη ρήση Πολάκη «Αν δεν βάλουμε κάποιους στη φυλακή, δεν θα κερδίσουμε τις εκλογές». «Ήταν πολιτικός σκοπός που έπρεπε να εξυπηρετηθεί πάση θυσία. Έτσι με αφορμή την έρευνα για την παραβίαση του αμερικανικού νόμου από τις αθέμιτες πρακτικές της NOVARTIS, εταιρειών και επαγγελματιών υγείας, έγινε το deal και στήθηκε το σενάριο του σκοτεινού σχεδίου. Με υποτιθέμενες δωροδοκίες πολιτικών, ψευδομάρτυρες, στημένους  κουκουλοφόρους  και ανθρώπους που έχουν θιγμένα οικονομικά συμφέροντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ότι «εκείνο λοιπόν το βράδυ, έξω από το Μαξίμου, ο κ. Παπαγγελόπουλος δημοσιοποίησε τον παραπειστικό  τίτλο της σκευωρίας που έστηνε, με στόχο την δίωξη 10 πολιτικών αντιπάλων και την εξόντωση συγκεκριμένων». «Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίξατε ότι πρέπει να εξεταστούν οι καταθέσεις ψευδομαρτύρων, κουκουλοφόρων και ανθρώπων που είχαν οικονομικά συμφέροντα στα αθέμιτα ή στα νόμιμα κέρδη τους από τις πολιτικές του νοικοκυρέματος. Εσείς που μας λέγατε με εξεζητημένη ευγένεια και δήθεν λεπτότητα: «Μα τι να κάνουμε; Να προχωρήσει η διερεύνηση κι αφού είναι αθώοι θα δικαιωθούν». Σήμερα τι θέση θα πάρετε;Θα αρνηθείτε να εξεταστούν οι σοβαρότατες καταγγελίες των ανώτατων δικαστικών και υψηλών αξιωματούχων  για το στήσιμο της πολιτικής σκευωρίας και την λειτουργία του παραδικαστικού συστήματος;», διεωρωτήθηκε. Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι αφενός όταν  Η προσβολή στους θεσμούς είναι τόσο βαριά δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη και αφετέρου όταν διακυβεύεται το Κράτος Δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν μπορούμε να κωφεύουμε και να σιωπούμε. «Είναι καθήκον της Βουλής να ερευνήσει σε βάθος: ποιος το σχεδίασε, ποιος το υλοποίησε, με τι μέσα και μεθόδους και κυρίως τι επιδίωκε; Πιστεύω ακράδαντα ότι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η αλήθεια τελικά νικούν», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας επισήμανε ότι η υπόθεση θα πρέπει να φτάσει σε οριστική λύση και όχι σε οριστικό κουκούλωμα! «Πρέπει να χυθεί άπλετο φως», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και όλοι πρέπει να κρίνονται από τα δικαστήρια. «Πρέπει η ποινική ευθύνη των υπουργών να ταυτίζεται με την ποινική ευθύνη των πολιτών και οι πολιτικοί να δικάζονται από ποινικά δικαστήρια όπως κάθε Έλληνας πολίτης», συμπλήρωσε και μάλιστα σημείωσε ότι αν «αποδειχτούν αληθινά όσα καταγγέλλονται θα πρέπει να προβληματισμού ως βουλευτές γιατί τέτοιες υπόνοιες λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος».