Υπερβολική βία από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο για τη συμφωνία των Πρεσπών

Υπερβολική βία από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στη χρήση υπερβολικής βίας κατά των συγκεντρωθέντων στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησαν διμοιρίες των ΜΑΤ που ταυτόχρονα με τη χρήση μεγάλης ποσότητας χημικών ώθησαν τους πολίτες μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά προς τη θάλασσα. Μεγάλος αριθμός συγκεντρωμένων εγκλωβίστηκε στην παραλία κοντά στο Μακεδονία Παλλάς, ενώ οι οικογένειες με παιδιά έτρεχαν για να προφυλαχθούν από τα δακρυγόνα.

Όπως σημείωναν συνεργάτες του liberal.gr που κατοικούν στην περιοχή η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ενώ οι σειρήνες των ασθενοφόρων δημιουργούσαν μια εικόνα χάους. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ένα άτομο παρελήφθη από  ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ μια γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι από τα επεισόδια και μεταφέρθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών.

 

Νωρίτερα, ένταση προκλήθηκε έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα από το συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε να κατευθυνθεί προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όπου θα πραγματοποιούσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απωθήσουν ολόκληρο τον όγκο των διαδηλωτών, με τους πρώτους να ρίχνουν χημικά κατά των συγκεντρωμένων που είχαν πλησιάσει το αστυνομικό μπλόκο και την ομάδα να ρίχνει πέτρες και αντικείμενα προς τους άνδρες των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια και να προκληθούν υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδιδαν τα τοπικά μέσα, άτομα που διασπάστηκαν από την προσυγκέντρωση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους άρχισαν να πετούν αντικείμενα προς το κτήριο, όταν πλησίασαν το μπλόκο των ΜΑΤ, ενώ νεαροί που κρατούσαν ελληνικές σημαίες πέταξαν αντικείμενα εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις φέρονται να προχώρησαν σε τουλάχιστον μια προσαγωγή. 

 

 

Να σημειωθεί ότι χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενόψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στις 7 το βράδυ αλλά και εν αναμονή των παράλληλων συγκεντρώσεων. 

Η περιοχή γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ήταν σιδερόφρακτη, με την αστυνομία να έχει τοποθετήσει φράχτες παντού, ώστε να αποτρέψει τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στο Κέντρο.

Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους, ανάμεσά τους μέλη ειδικών υπηρεσιών και στελέχη του FBI, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είχε επιστρατεύσει drones και ελικόπτερο. Σε ετοιμότητα ήταν και δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ, για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης των μπαράζ διαδηλώσεων.

Στις 6 μ.μ. ξεκίνησε η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, στην Πλατεία Αριστοτέλους είχαν δώσει ραντεβού τα μέλη του ΠΑΜΕ. Επίσης στις 6 μ.μ., μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.

Στις 19:00 ξεκίνησε η συγκέντρωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μπροστά από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου. Επιπλέον, από τις 18:00 υπήρξε προσυγκέντρωση στην περιοχή ανάμεσα στην πλατεία του Λευκού Πύργου μέχρι και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ήδη στο σημείο υπάρχει πλήθος ατόμων με ελληνικές σημαίες και πανό για τη Μακεδονία.

Απέναντι από το Μακεδονία Παλλάς -όπου διαμένει ο πρωθυπουργός- είχε αναρτηθεί ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Μακεδονία ψηλά το κεφάλι», ενώ οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το σημείο, δηλαδή, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.