Υπέρ της παράτασης της συνθήκης New START ο Τζο Μπάιντεν

Υπέρ της παράτασης της συνθήκης New START ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτείων στον ΟΗΕ στη Γενεύη, αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού, δήλωσε σήμερα ότι η σχεδιαζόμενη από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν παράταση της συνθήκης Νew START για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών για τη συμμετοχή της Μόσχας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε σαφής εδώ και καιρό, λέγοντας ότι η συνθήκη New START είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ σε μια on-line διάσκεψη για θέματα αφοπλισμού που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι «η παράταση έχει ακόμη περισσότερο νόημα τη στιγμή που οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν είναι σε καλή φάση».

Ο Γουντ προσέθεσε ότι η σχεδιαζόμενη συνέχεια της συνθήκης START (Strategic Arms Reduction Treaty) συνιστά «την αρχή και όχι το τέλος των προσπαθειών για δέσμευση της Ρωσίας» μαζί με τους συμμάχους.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ στη Γενεύη Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί την παράταση της συνθήκης

«Ο χρόνος που θα κερδηθεί με μια παράταση της συνθήκης New START θα επιτρέψει στην Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργασθούν σοβαρά για να δώσουν απαντήσει στα ερωτήματα που θα ανακύψουν στο πεδίο της διεθνούς ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας» δήλωσε ο Γκατίλοφ κατά την διάρκεια της διάσκεψης.

Αρκετές αντιπροσωπείες χωρών που συμμετείχαν στην διάσκεψη, περιλαμβανομένης της Ελβετίας, τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της συνθήκης.

Πρακτορείο TASS: Οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν σημειώσεις εντός των προσεχών ωρών για την παράταση της συνθήκης

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον θα ανταλλάξουν σημειώσεις εντός των προσεχών ωρών για την παράταση της συνθήκης New START, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα η εφημερίδα Kommersant δημοσίευσε πληροφορία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία και οι ΗΠΑ εντός των προσεχών ωρών θα ανταλλάξουν σημειώσεις για την παράταση της συνθήκης για πέντε χρόνια. «Επιβεβαιώνουμε την πληροφορία αυτή» δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η συνθήκη New START (Strategic Arms Reduction Treaty), η οποία είχε υπογραφεί το 2010 και αναμένεται να εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου, περιορίζει των αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, σε πυραύλους και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που διαθέτουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.