Υπέρ της ειρήνευσης ο Ραφαέλ Κορέα

Υπέρ της ειρήνευσης ο Ραφαέλ Κορέα

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, η χώρα του οποίου θα φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), εξέφρασε χαρά χθες διότι το Κίτο θα συμβάλλει στην «ιστορική προσπάθεια για την ειρήνη στην Κολομβία».

«Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτή την ιστορική προσπάθεια για την ειρήνη στην Κολομβία, μια προσπάθεια για την οποία ο (πρόεδρος της Κολομβίας) Χουάν Μανουέλ Σάντος θα μείνει στην ιστορία», είπε ο Κορέα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εκπομπής του.

Η Μπογοτά και ο ELN «αποφάσισαν να αρχίσουν δημόσια διαπραγματεύσεις και επέλεξαν τον Ισημερινό ως την έδρα αυτών τις συνομιλίες. Είναι καλοδεχούμενοι. Είμαστε ευτυχείς που μπορούμε να βοηθήσουμε την αγαπημένη μας Κολομβία», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN, τη δεύτερη σε μέγεθος οργάνωση ανταρτών της χώρας μετά τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Η Μπογοτά διαπραγματεύεται επίσης με την οργάνωση FARC τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα στη χώρα.

Μετά την Κούβα, που επελέγη για τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία των FARC, ο Ισημερινός θα αποτελέσει την έδρα των διαπραγματεύσεων με τον ELN, πρόσθεσε η κυβέρνηση της Κολομβίας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Η ηγεσία του ELN εκτιμά πως οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες.

Πέραν του Ισημερινού, συνομιλίες θα λάβουν χώρα επίσης στη Βενεζουέλα, τη Χιλή, τη Βραζιλία και την Κούβα, κράτη που θα είναι, μαζί με τη Νορβηγία, εγγυήτριες δυνάμεις στις διαπραγματεύσεις.

Ο ELN, μια οργάνωση που εμπνέεται από την επανάσταση της Κούβας και τον Τσε Γκεβάρα, και συμμετείχε όπως και οι FARC στην εξέγερση των αγροτών του 1964, ενεπλάκη από τον Ιανουάριο του 2014 σε έναν διερευνητικό διάλογο με στόχο την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Σάντος.

Ο Ραφαέλ Κορέα υπενθύμισε ότι η χώρα του έχει φιλοξενήσει «πέντε ή έξι συναντήσεις», «εμπιστευτικής» φύσης. Οι εμπιστευτικές συνομιλίες εκτυλίσσονταν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μπογοτά και τις FARC στην Αβάνα από το 2012.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διευκολύνει την έναρξη των συνομιλιών, ο ELN απελευθέρωσε χθες έναν αστυνομικό που κρατούσε αιχμάλωτο για 13 ημέρες.

Ο αστυνομικός Έκτορ Χερμάν Πέρες, ο οποίος είχε απαχθεί από τους αντάρτες την 20ή Μαρτίου, παραδόθηκε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην αγροτική περιοχή Μπολίβαρ, ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος επιβεβαίωσε την απελευθέρωση του αστυνομικού σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στον εμφύλιο πόλεμο στην Κολομβία, που διαρκεί πάνω από πέντε δεκαετίες, ενεπλάκησαν αντάρτες της αριστεράς, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, ο στρατός κι οι υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και λαθρέμποροι ναρκωτικών. Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους, 45.000 χιλιάδες άλλοι θεωρούνται «αγνοούμενοι», ενώ 6,6 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κατά επίσημα στοιχεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ