Υπέρ κυβερνητικού συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους ο ηγέτης των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών

Υπέρ κυβερνητικού συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους ο ηγέτης των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών

Υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) τάχθηκε ο ηγέτης των Βαυαρών της CSU, Horst Seehofer. Ταυτόχρονα, απέκλεισε τη συνεργασία του κόμματός του με τους Πράσινους, επικαλούμενος μεγάλες πολιτικές διαφορές και δηλώνοντας ότι μια τέτοια πρόταση «δεν θα λάμβανε ούτε μία ψήφο υπέρ στο συνέδριο», κάνοντας μάλιστα λόγο για «συνασπισμό τρόμου».

«Θα επιθυμούσα να υπάρξει και πάλι ένας μαυροκίτρινος συνασπισμός», είπε ο Seehofer σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, αναφερόμενος στα χρώματα που χρησιμοποιούν η Ένωση και το FDP. «Στα κεντρικά σημεία της οικονομικής, δημοσιονομικής και τεχνολογικής πολιτικής έχουν μεγάλες ομοιότητες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί στην προηγούμενη περίοδο συγκυβέρνησης των δύο (2009-2013), όταν «υπήρχε ένα διαφορετικό, χαοτικό FDP». 

Στην ίδια συνέντευξη, ο βαυαρός πολιτικός επιτέθηκε σφοδρά κατά του ακροδεξιού-λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD): «Ο ηγετικός πυρήνας του AfD δεν είναι δημοκρατικός». Σε διάφορα κρατίδια υπάρχουν πολλοί ακροδεξιοί στο κόμμα αυτό και «πολλοί στο AfD κινούνται εκτός του συνταγματικού τόξου». Γι' αυτό και απαιτείται «μια κοινή στρατηγική για την συρρίκνωση του AfD», είπε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πιθανότητες συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας στη νέα βουλή από την Ένωση και τους Φιλελεύθερους του Christian Lindner είναι μεν υπαρκτές, αλλά θα κριθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Γι'' αυτό, ίσως, μετά και την τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα σε Merkel και Schulz πολλοί θεωρούν ότι άνοιξε ο δρόμος για ένα ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» -έστω κι αν ο Seehofer ισχυρίστηκε πως δεν βλέπει να υπάρχει ιδιαίτερη επιθυμία στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών για κάτι τέτοιο.