ΥΠΕΝ: Συμφωνήθηκε σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων από τις προσφυγικές ροές στη Λέσβο

ΥΠΕΝ: Συμφωνήθηκε σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων από τις προσφυγικές ροές στη Λέσβο

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης και μεταποίησης των αποβλήτων (από σωσίβια μέχρι διαλυμένα αντίσκηνα και από σπασμένες φουσκωμένες βάρκες μέχρι κατεστραμμένα πάσης φύσεως είδη ιματισμού) παρουσίασε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και φορείς που συνεργάζονται μαζί του σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, βρίσκοντας την άμεση ανταπόκριση τόσο του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη όσο και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι η δημιουργία τοπικών μεταποιητικών μονάδων, οι οποίες θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του δήμου, προς όφελος της τοπικής οικονομίας σε ό,τι αφορά και τις θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν, και με ταυτόχρονα ανταποδοτικά έσοδα για τις κοινωνικές δημοτικές δράσεις.

Την στήριξη της κυβέρνησης στο εν λόγω εγχείρημα εξέφρασε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), του Πράσινου Ταμείου και άλλων πηγών χρηματοδότησης, «σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα δώσει ερεθίσματα και στους Δήμους των άλλων νησιών του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», όπως είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιρώνης, «αυτή η διαχείριση συμβάλει αποφασιστικά και στην επίλυση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων, υπενθυμίζοντας και την επιστολή που έστειλε πρόσφατα σε όλους τους δημάρχους του Ανατολικού Αιγαίου, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την μη σωστή διαχείριση όλων αυτών των πλαστικών, τοξικών αντικειμένων».

Τέλος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, μέσα στα καθήκοντα του για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ανέλαβε να συντονίσει συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση νομικών θεμάτων που προκύπτουν κυρίως από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των προαναφερθέντων αποβλήτων, που εμπλέκουν, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ