8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

ΥΠΕΝ: Η πολιτική προστασία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εθνικής τραγωδίας

ΥΠΕΝ: Η πολιτική προστασία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της εθνικής τραγωδίας

Για ένα φαινόμενο πολύ μεγάλης έντασης, πολύ μικρής διάρκειας με τρομερές συνέπειες που το σύστημα Πολιτικής Προστασία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την ανατολική Αττική.

Χαρακτηρίζοντας τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι ως τη «μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει δει ποτέ ο τόπος», ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι αυτή «δεν μπορεί να αποδοθεί στα αυθαίρετα οικήματα. Η πολιτική προστασία καλείται να προστατεύει όλους τους Έλληνες πολίτες είτε είναι αυθαιρεσιούχοι είτε είναι νόμιμοι».

Στη συνέχεια σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ΑΝΤ1, ο Γ, Σταθάκης αναφέρθηκε στην άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων.

«Το θέμα της επόμενης μέρας έχει τεθεί ευθέως. Τις οικιστικές στρεβλώσεις θα τις διορθώσουμε με κάθε κόστος. Η χώρα δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει πίσω και να έχει τέτοια φαινόμενα. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Ετοιμάζουμε σειρά μέτρων τα οποία θα ανακοινώσουμε άμεσα. Τις επόμενες δύο τρεις ημέρες, η κυβέρνηση θα πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα», επισήμανε ο Υπουργός. Οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τις παραλίες όπου η αυθαίρετη δόμηση, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, είναι διπλά προβληματική και θα αφορούν όχι μόνο την πληγείσα περιοχή αλλά και άλλες.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στα βήματα που έχουν ήδη γίνει στον τομέα της χωροταξίας και αποτελούν τη βάση των αλλαγών ώστε «η Ελλάδα να είναι μία χώρα με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, σαφή οριοθέτηση των δασών και σαφή οριοθέτηση των παραλιών». Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε από την κυβέρνηση ήταν η ανάρτηση και επικύρωση των δασικών χαρτών.

Από 1% που ήταν το 2015, σήμερα έχει επικυρωθεί το 49% των δασικών χαρτών και μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση και επικύρωση του 100% των δασικών χαρτών. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2019 θα αναρτηθούν οι χάρτες των παραλιών και μέχρι το 2020 θα ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο της χώρας.

Ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός γνώριζε, αλλά δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη νεκρών τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, ο κ. Σταθάκης διερωτήθηκε: «Υπάρχει  Έλληνας Πρωθυπουργός, οποιουδήποτε κόμματος που θα είχε κάποια σκοπιμότητα στο να αποκρύψει μία εθνική τραγωδία; Προς τι; Καταλαβαίνω να υπάρχει διάθεση κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι άδικο και δεν τιμά τον πολιτικό μας διάλογο.  Το αν υπήρχε εικόνα από τις Υπηρεσίες και δε μεταφέρθηκε, θα διαπιστωθεί».

Επισήμανε, τέλος, ότι «ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και παίρνει μέτρα που ανταποκρίνονται στην επόμενη μέρα και πρέπει όλοι να συναινέσουμε».

Φωτογραφία intime news