Υπεγράφη η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας

Υπεγράφη η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Είναι η πρώτη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που υπογράφεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία.

Σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η Άγκυρα αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο, Ελλάδα και Ιταλία βάζουν τις υπογραφές τους για να κλείσει μια εκκρεμότητα.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτροπών τεχνοκρατών των δύο χωρών, καθώς ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας θα σηματοδοτήσει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο,

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στον Ιταλό ομόλογό του το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο καθώς είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας το ευρωτουρκική και όχι ελληνοτουρκική διαφορά.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ θα εστιάσουν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 13:30 αναμένεται η κοινή συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Δένδια και Ντι Μάιο.

Αρ. Πελώνη: Πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη

Για μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη έκανε λόγο η Αριστοτελία Πελώνη σχολιάζοντας τη συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η συμφωνία που θα ανακοινωθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών είναι μια «πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.