Υπ. Υγείας ΗΠΑ: Ως τον Ιανουάριο μπορεί να γίνει εμβολιασμός κατά του κορονοϊου σε ευπαθείς ομάδες

Υπ. Υγείας ΗΠΑ: Ως τον Ιανουάριο μπορεί να γίνει εμβολιασμός κατά του κορονοϊου σε ευπαθείς ομάδες

Ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Άλεξ Αζάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα εμβόλιο κατά του COVID-19 ενδέχεται να είναι διαθέσιμο για τις ευπαθείς ομάδες Αμερικανών πολιτών έως τον Ιανουάριο.

«Υπάρχει ελπίδα για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μέσα σε εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε ο Αζάρ σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα.

«Περιμένουμε ότι θα έχουμε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εμβόλιο που θα έχει την άδεια του FDA για να εμβολιαστούν τα πιο ευάλωτα άτομα», πρόσθεσε. «Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα μπορούσαν να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι, ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες», δήλωσε ο Αζάρ.

Ο Υπουργός είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει, αν και σημείωσε ότι θα «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι έχει εκφράσει τις τελευταίες μέρες πολλάκις την πεποίθηση ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να εγκριθεί στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, ωστόσο τόνισε η διάθεση του στην κοινότητα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. 

Η εκτίμηση του Φάουτσι συμπίπτει με αυτή του συναδέλφου του Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο οποίος σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας τόνισε πως μια ευρεία διαθεσιμότητα ενός εμβολίου κατά του Covid-19 θα είναι εφικτή «από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ή τρίτου τριμήνου του 2021».

AP Photo/J. Scott Applewhite