Υπ. Εργασίας: Εγκρίθηκε κονδύλι 123 εκατ. ευρώ για το επίδομα γέννας

Υπ. Εργασίας: Εγκρίθηκε κονδύλι 123 εκατ. ευρώ για το επίδομα γέννας

Το ποσό των 123 εκατ. ευρώ, για την καταβολή του επιδόματος γέννησης στους δικαιούχους από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενέκρινε με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Η δέσμευση της πίστωσης θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του οικονομικού έτους 2020.

Υπενθυμίζεται ότι θεσμοθετήθηκε επίδομα 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1/1/2020. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου κριτήριο για την λήψη των χρημάτων είναι η νόμιμη και και μόνιμη διαμονή του δικαιούχου στη χώρα με τον απαιτούμενο χρόνο για είναι η 12ετία έναντι της 5ετίας που ισχύει σήμερα. Αυτό θα αποδεικνύεται με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στη μητέρα ή τον πατέρα του ή το έτερο πρόσωπο που ασκεί την επιμέλειά του, εφόσον διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια και έχει την ιδιότητα:

 -Έλληνα πολίτη

-ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς

-πολίτη κράτους – μέλους της Ε.Ε.

-πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας

-πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν το έτος γέννησης του παιδιού.

Σημειώνεται ότι κατ’ εξαίρεση για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022, 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους ως πολίτης τρίτης χώρας διαμένει μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το 2012 και έπειτα.

Να σημειωθεί τι δικαιούχος του επιδόματος είναι και η μητέρα ακόμα και αν δεν ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, εφόσον διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και στην περίπτωση που ο πατέρας ανήκει σε μία από τις ανωτέρω.

Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια ορίστηκαν στις 40.000 ευρώ ετησίως, όπως προκύπτει από την φορολογική δήλωση.