7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Υπ. Επικρατείας Βρετανίας: Είμαστε αντίθετοι σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Υπ. Επικρατείας Βρετανίας: Είμαστε αντίθετοι σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

O Βρετανός υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ αρνήθηκε σήμερα να αποκαλύψει πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση Τζόνσον, αν το κοινοβούλιο της Σκωτίας δρομολογήσει προς ψήφιση, ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν μία συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, κατά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Η πρωθυπουργός και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας

Νίκολα Στέρτζον δήλωσε μετά την εκλογική της νίκη, ότι θα ασκήσει πιέσεις για την προώθηση σχεδίων για ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι δυναμικά αντίθετη στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό, επιλύθηκε το 2014, όταν οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας με ποσοστό 55% έναντι 45%.

Σε πολλαπλές ερωτήσεις που του τέθηκαν σήμερα από το Sky News, για το αν η κυβέρνηση θα πάει στα δικαστήρια για να σταματήσει το δημοψήφισμα, ο Γκόουβ αρνήθηκε να απαντήσει.

«Δε θα πάμε προς τα εκεί» είπε.

«Αν αρχίσουμε να κάνουμε εικασίες για έναν τύπο νομοθεσίας ή για άλλον τύπο δικαστικών ακροάσεων και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, θα πρόκειται για έναν μαζικό αντιπερισπασμό» εξήγησε ο Γκόουβ.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου της Σκωτίας, γεγονός που τους δίνει μια πλατφόρμα να ασκήσουν πίεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα σήμερα έδειξαν ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Πράσινοι της Σκωτίας έχουν κερδίσει 65 από τις 87 έδρες που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα για το κοινοβούλιο των 129 εδρών.

Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη χθες την επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος SNP, Νίκολα Στέρτζον για τη νίκη της στις τοπικές εκλογές και την προσκάλεσε σε μια συνάντηση με τη βρετανική κυβέρνηση για να συζητήσουν «κοινές προκλήσεις» όπως η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

«Πιστεύω με πάθος ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδίως στη Σκωτία, εξυπηρετούνται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε», τόνισε σε επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός στην αρχηγό της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μπρα-ντε-φερ, καθώς η Στέρτζον, βασιζόμενη στην νίκη του κόμματος της - κερδίζοντας 64 από τις 129 έδρες του κοινοβουλίου της Σκωτίας -μπορεί να απαιτήσει τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

 Ο πρωθυπουργός Τζόνσον συνεχάρη την επικεφαλής του κόμματος ανεξαρτησίας SNP

Ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη να το εγκρίνει, αρνείται σθεναρά ένα τέτοιο δημοψήφισμα, θεωρώντας το «ανεύθυνο», η Στέρτζον τον προειδοποίησε, λέγοντας ότι «απλά δεν υπάρχει καμία δημοκρατική αιτιολόγηση (...) να επιλέξει να εμποδίσει το δικαίωμα των ανθρώπων της Σκωτίας να επιλέξουν το μέλλον τους».

Ο Τζόνσον έστειλε επίσης επιστολή στον Μαρκ Ντρέικφορντ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας, του οποίου το Εργατικό Κόμμα αναδείχθηκε νικηφόρο στις τοπικές εκλογές κερδίζοντας τις 30 από τις 60 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει «να δείξει το ίδιο πνεύμα ενότητας και συνεργασίας που σηματοδότησε τον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία», η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 127.000 ανθρώπους στη χώρα, που προετοιμάζεται τώρα για την ανάκαμψη στην μετά Covid εποχή.

Από την πλευρά του, ο Ντρέικφορντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναθερμάνει τις σχέσεις» με τα έθνη συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί για να αναθερμάνει τις σχέσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας στο ουαλικό πρακτορείο ειδήσεων PA, καλώντας τον Τζόνσον να σεβαστεί την κυριαρχία των διαφόρων εθνών.