Υπ. Ενέργειας Κύπρου: «Η Τουρκία θέλει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη»

Υπ. Ενέργειας Κύπρου: «Η Τουρκία θέλει να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη»

Για σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γεώργιος Λακκοτρύπης στην ομιλία του στην ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών και τόνισε πως παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η χώρα του προσελκύει συνεχώς μεγάλες εταιρείες και προωθεί τα συμφέροντά της.

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσε να αποτελέσει το ρόλο μιας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού, αλλά και διαδρομών για την ΕΕ. Υπό αυτό πρίσμα θα πρέπει να εξετάσουμε την παραβατικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας και είναι γι αυτό το λόγο που πλέον η γεωλογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γεωπολιτική. [...] Το παιχνίδι και το ενδιαφέρον δεν είναι μονό για τις ενεργειακές πηγές, αλλά αφορά και για τις ενεργειακές διαδρομές».

«Προσδοκούμε με το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα να έχουμε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ μεγάλες επιλογές σε ότι αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης και τους διαδρόμους που θα επιλεγούν», επεσήμανε χαρακτηριστικά. "Η άλλη επιλογή θα ήταν η αδράνεια».

Όπως τόνισε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, «η Τουρκία προσπαθεί μέσω των παράνομων ενεργειών της να μας οδηγήσει σε κάποια λάθη που θα της επιτρέψουν να νομιμοποιήσει αυτές τις παρανομίες της. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη».

«Αν βάλουμε στη ζυγαριά τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος που σέβονται απόλυτα το διεθνές δίκαιο [...] και από την άλλη τις ενέργειες της Τουρκίας-αν υποθέσουμε ότι δεχτεί κάποια στιγμή να πάει έναντι της Κύπρου στη Χάγη- είναι ξεκάθαρο που θα γείρει η πλάστιγγα», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε λανθασμένες τις φωνές που καλούν την Κύπρο να παγώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα ή την καλούν να κάνει την Τουρκία ισότιμο μέλος σε όσα διαδραματίζονται στην περιοχή, χωρίς αυτή πρώτα να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Σημειώνεται, τέλος, πως η ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ με τίτλο «Ασφάλεια και προοπτικές για τους νέους ενεργειακούς δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης «Εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική και Τύπος». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο Κύπριος πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος.