7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Υπ. Ενέργειας Ισραήλ: Ο EastMed μπορεί να είναι έτοιμος σε 5 χρόνια

Υπ. Ενέργειας Ισραήλ: Ο EastMed μπορεί να είναι έτοιμος σε 5 χρόνια

Ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ, χαρακτήρισε τον EastMed «έργο εξαιρετικά σημαντικό» και τόνισε ότι ο αγωγός μπορεί να είναι έτοιμος σε πέντε χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στάινιτζ είπε πως το Ισραήλ έχει ένα τεράστιο πλεόνασμα φυσικού αερίου. «Έχουμε αρκετό για να δικαιολογήσουμε όχι μόνο έναν αγωγό EastMed αλλά θεωρώ πως μαζί με την Κύπρο μπορούμε να δικαιολογήσουμε ακόμα και δυο ή τρεις τέτοιους αγωγούς», επεσήμανε.

Θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος και σε βάθος υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στον κόσμο

«Αυτός θα είναι ο πιο μεγάλος σε μήκος και σε βάθος υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στον κόσμο, και η ΕΕ ανέλαβε τις μελέτες βιωσιμότητας. Ήδη έχουν επενδυθεί εκατό εκατομμύρια ευρώ κυρίως από την ΕΕ. ‘Όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, ελπίζουμε σε μερικούς μήνες, μισό χρόνο, θα προωθήσουμε το έργο και θα το κάνουμε. Ελπίζω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα ο αγωγός αυτός θα είναι έτοιμος. Πιστεύω ότι ο αγωγός ηλεκτρικής διασύνδεσης μπορεί να είναι έτοιμος σε δυο ή τρία χρόνια. Ο αγωγός EastMed είναι ένα μεγαλύτερο και πιο ακριβό έργο και θα πάρει μάλλον γύρω στα πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό «Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (EMGF), σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικός και πως για πρώτη φορά αραβικές, ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ κάθονται στο ίδιο τραπέζι για οικονομικά και στρατηγικά θέματα.

Πρόσθεσε πως «σήμερα Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή είναι μέλη», η Γαλλία αιτήθηκε να γίνει μέλος, η ΕΕ έχει καθεστώς παρατηρητή και οι ΗΠΑ και τα ΗΑΕ ζήτησαν να γίνουν παρατηρητές. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι μια ομπρέλα περιφερειακής συνεργασίας. Για πρώτη φορά αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ κάθονται στο ίδιο τραπέζι για οικονομικά και στρατηγικά θέματα».

Θα προτιμούσαμε να δούμε την Τουρκία ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας

Σχετικά με τις κατά καιρούς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως «θα προτιμούσαμε να δούμε την Τουρκία ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας παρά ως μια πηγή διαμάχης». Ο Ισραηλινός Υπουργός είπε πως «όλες αυτές οι τουρκικές ενέργειες ήταν έκπληξη για εμάς όπως και όλη αυτή η διαμάχη μαζί με την Κύπρο καθώς και σε ένα βαθμό με την Ελλάδα».

«Αλλά ας προσπαθήσω να μιλήσω θετικά. Ελπίζω ότι μια ημέρα η Τουρκία θα αποφασίσει να συμμετάσχει σε ό,τι γίνεται στην περιοχή, να γίνει ακόμη και μέλος του EMGF και να συντονίσει τις προσπάθειές της με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλες τις άλλες χώρες, παρά να εισέρχεται σε μια διαμάχη. Ελπίζω ότι θα αλλάξουν τη στάση τους. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Στο παρελθόν εξετάσαμε με την Τουρκία την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία. Δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για αυτό, και θα προτιμούσαμε να δούμε την Τουρκία ως μέρος της περιφερειακής συνεργασίας παρά ως μια πηγή διαμάχης».

Σε ερώτηση για τη σημασία του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) που Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν στις 8 Μαρτίου, στη Λευκωσία, για την ηλεκτρική διασύνδεσή τους, μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, ο κ. Στάινιτζ είπε πως «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς γιατί από ενεργειακής άποψης είμαστε νησί όπως η Κύπρος. Έτσι το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν έναν αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο και με το Ισραήλ είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς».

Ερωτηθείς για το σχήμα συνεργασίας 3+1 ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ο κ. Στάινιτζ είπε πως «είναι πάντα σημαντικό και καλό να έχουμε μαζί μας σε αυτή την περιφερειακή συμμαχία τις ΗΠΑ».

Διαβάστε επίσης:

- Συζητήσεις Κύπρου - Ισραήλ για κοινή εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων