UNICEF: 1,4 εκατ. παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υποσιτισμού στη Σομαλία

UNICEF: 1,4 εκατ. παιδιά αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υποσιτισμού στη Σομαλία

Περίπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά στην πληγείσα από την ξηρασία Σομαλία αναμένεται να αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα υποσιτισμού φέτος, 50% περισσότερα απ'' ό,τι είχε εκτιμηθεί τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται περισσότερα από 275.000 παιδιά που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως μια απειλητική για τη ζωή τους οξεία μορφή υποσιτισμού, τα οποία είναι εννέα φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από χολέρα ή ιλαρά, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF, Marixie Mercado.

«Ο συνδυασμός είναι θανατηφόρος για τα παιδιά», δήλωσε η Mercado σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη κατά την επιστροφή της από την πόλη Μπαϊντόα της κεντρικής Σομαλίας. «Μπορεί να εξαπλωθεί σαν φωτιά στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων όπου επικρατεί συνωστισμός».

Η UNICEF έχει περιθάλψει από τις αρχές του έτους 56.000 παιδιά στη Σομαλία που υποφέρουν από την πιο σοβαρή μορφή υποσιτισμού, μια αύξηση κατά 88% σε σχέση με πέρυσι, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Το γνωστό ποσοστό θανάτου μεταξύ αυτών είναι ένα τοις εκατό, είπε.

Η υπηρεσία δεν έχει στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των παιδιών που έχουν πεθάνει μέχρι τώρα από τον λιμό και τις αρρώστιες στη Σομαλία, όμως η Mercado σημείωσε πως στον λιμό του 2011 εκτιμάται πως 258.000 άνθρωποι πέθαναν σε μια περίοδο 18 μηνών, περιλαμβανομένων και 133.000 μικρών παιδιών.

Περίπου 615.000 Σομαλοί έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της ξηρασίας και των κατεστραμμένων σοδειών από τον Νοέμβριο, προστιθέμενοι στους περίπου ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Jens Lerche.

Ο ΟΗΕ έχει λάβει σχεδόν το 60% του ποσού που είχε ζητήσει ως ανθρωπιστική χρηματοδότηση, 720 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, για τη Σομαλία φέτος, είπε και πρόσθεσε: «Εξακολουθούμε να διεξάγουμε μια μάχη με τον χρόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ