Υεμένη: Το HRW κατηγορεί τους Χούθι ότι εμποδίζουν τη διανομή εμβολίων

Υεμένη: Το HRW κατηγορεί τους Χούθι ότι εμποδίζουν τη διανομή εμβολίων

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ότι εμποδίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στις περιοχές που ελέγχουν, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην εμπόλεμη χώρα.

Από την αρχή της πανδημίας οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, σπάνια ανακοινώνουν στοιχεία για την εξάπλωση της covid-19, ενώ έχουν αναφέρει μόλις έναν θάνατο από τη νόσο.

«Οι αρχές των Χούθι στην Υεμένη έχουν εμποδίσει τη μετάδοση πληροφοριών για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της covid-19 και υπονομεύουν τις διεθνείς προσπάθειες να διανεμηθούν εμβόλια στις περιοχές του ελέγχουν», κατήγγειλε το HRW σε ανακοίνωσή του.

«Κανένα εμβόλιο δεν έχει φτάσει στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι», πρόσθεσε η ΜΚΟ, ενώ ζήτησε από τους αντάρτες «να λάβουν άμεσα μέτρα» για τον εμβολιασμού του πληθυσμού και να «σταματήσουν να διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τον ιό».

«Η σκόπιμη απόφαση των αρχών των Χούθι να αποσιωπήσουν τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων της covid-19 και η αντίθεσή τους στα εμβόλια θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της Υεμένης», υπογράμμισε ο Μάικλ Πέιτζ αναπληρωτής διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή.

Στα τέλη Μαρτίου η Υεμένη έλαβε περίπου 360.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο πλαίσιο του μηχανισμού Covax του ΟΗΕ, που έχει στόχο τη διανομή εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες. Μέσω του Covax η Υεμένη πρόκειται να λάβει 1,9 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων το 20201, ενώ προβλέπεται και η διανομή μέρους αυτών στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.

«Η άρνηση των ανταρτών να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την κυβέρνηση της Υεμένης εμποδίζει τη διανομή εμβολίων στο βόρειο τμήμα της χώρας», επεσήμανε το HRW επικαλούμενο ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «εμβολιασμοί έχουν γίνει στη νότια« Υεμένη που ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Συνολικά η χώρα, που έχει περίπου 30 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει επισήμως περισσότερα από 6.700 κρούσματα κορονοϊού και 1.321 θανάτους από covid-19.