Υεμένη: Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα μετά τη χθεσινή επίθεση

Υεμένη: Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα μετά τη χθεσινή επίθεση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Άχμεντ μπιν Μουμπάρακ δεσμεύθηκε σήμερα «να αποκαταστήσει τη σταθερότητα» στη χώρα του που σπαράσσεται από τον πόλεμο, μία ημέρα μετά τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο του Άντεν και είχε στόχο τα μέλη της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Εκρήξεις προκάλεσαν χθες, Τετάρτη, τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 στο αεροδρόμιο του Άντεν, της προσωρινής πρωτεύουσας της Υεμένης, την ώρα που έφτανε στη χώρα η νέα κυβέρνηση ενότητας, χωρίς να υπάρξουν θύματα μεταξύ των υπουργών.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Υεμένη. Αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν θα μας αποτρέψει», τόνισε ο μπιν Μουμπάρακ.

Στη σύγκρουση στην Υεμένη αντιπαρατίθενται η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι έχουν θέσει από το 2014 υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, όπως και την πρωτεύουσα Σανάα.

Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στηρίζονται από το 2015 από έναν στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία.

Η σύγκρουση έχει βυθίσει την Υεμένη, την πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, αλλά και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.

«Οι πληροφορίες και οι προκαταρκτικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι Χούτι διέπραξαν αυτή την αναίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια, εκτοξεύοντας πυραύλους από τις περιοχές που ελέγχουν», επισήμανε ο Υεμενίτης υπουργός Εξωτερικών.

Αποδείξεις και λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά την έρευνα που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κατηγορήσουν ευθέως τους Χούτι, προτιμώντας να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση της Υεμένης έχει γίνει στο παρελθόν στόχος επιθέσεων της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Στην κυβέρνηση ενότητας συμμετέχουν μέλη της πρώην κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι και οι αυτονομιστές του νότου. Ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν στο παρελθόν συγκρουστεί.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές τους, η Σαουδική Αραβία διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία μοιράσματος της εξουσίας και ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο πλευρές, προκειμένου να διατηρήσει την ενότητα του συνασπισμού που μάχεται κατά των Χούτι.