Τι απαντά η UEFA στον Λ. Αυγενάκη για την ονομασία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Β. Μακεδονίας

Τι απαντά η UEFA στον Λ. Αυγενάκη για την ονομασία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Β. Μακεδονίας

Η UEFA βασίζεται συχνά σε κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3Ε της συμφωνίας των Πρεσπών, απάντησε η ομοσπονδία  στην επιστολή που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με την ονομασία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη συμμετοχή της στο EURO. 

Πράλληλα, η UEFA διαβεβαίωσε «ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης», όπως μετέφερε ο υφυπουργός στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ενημερώνοντας τα μέλη της για την απάντηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου στις επιστολές, τόσο του ιδίου όσο και του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, σχετικά με τα αρχικά με τα οποία εμφανίζεται στις τηλεοπτικές μεταδόσεις του EURO 2000 η ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και με την ονομασία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας.:

Αναλυτικά, ο υφυπουργός μετέφερε τα εξής:

Σε ό,τι αφορά την ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα όπως η ΔΟΕ, η UEFA απάντησε λέγοντας ότι βασίζεται συχνά σε κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3Ε της συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης, η ομοσπονδία ανέφερε ότι χρησιμοποιεί το όνομα Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας σε όλη την επίσημη επικοινωνία της, και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA EURO 2020.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, η UEFA διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης, και ότι θα συνεχίσει να προστατεύει την πολιτική ουδετερότητας όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της.