UBS: Πέντε καυτά ερωτήματα των επενδυτών στις αρχές του 2022

UBS: Πέντε καυτά ερωτήματα των επενδυτών στις αρχές του 2022

Οι αγορές ξεκίνησαν τη νέα χρονιά με μεταβλητότητα. Οι ανησυχίες για τoν ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed και την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον κυριαρχούν. Η UBS δίνει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των επενδυτών:

Θα βάλει τέλος στο ράλι των μετοχών η Fed;

Προβλέπουμε τρεις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη το 2022, με την πρώτη τον Μάρτιο. Η Fed μπορεί επίσης να ξεκινήσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Παρόλο που η Fed δείχνει να θέλει να επαναφέρει τη νομισματική της πολιτική σε ουδέτερη πορεία γρηγορότερα από ότι αναμενόταν, η επιστροφή στην ομαλότητα δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων καθώς στηρίζεται από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη δυνατή κατανάλωση και την εύκολη πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά.

Εκτιμούμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλότερος της τάσης το 2022 και προβλέπουμε αύξηση κερδοφορίας 12% στις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 φέτος και 9% το 2023. Ιστορικά, η αρχή του κύκλου σύσφιξης της Fed δεν έχει εκτροχιάσει την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Από το 1983, ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 5,3% κατά μέσο όρο στους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της πρώτης αύξησης επιτοκίων και πρόσθετη άνοδο 5,3% στο εξάμηνο που ακολούθησε.

Θα παραμείνει υψηλός ο πληθωρισμός;

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 1982, με τον πληθωρισμό να τρέχει με 7% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία δείχνουν επίμονες στενώσεις στην προσφορά συγκεκριμένων κλάδων, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπου η μείωση της παραγωγής έχει ωθήσει ανοδικά τις τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κατά 53% από την αρχή της πανδημίας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν έντονες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Τα κρούσματα COVID-19 βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και επιδεινώνουν την προσφορά στην αγορά εργασίας, επιβραδύνοντας τη μετάβαση σε πιο ομαλές οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο πρώτο τρίμηνο και θα υποχωρήσει προς το 2% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Καθώς η ανάπτυξη θα ομαλοποιηθεί, η έξαρση της ζήτησης θα μετριαστεί. Τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα λυθούν σταδιακά και θα δούμε πτώση τιμών σε τομείς όπου υπάρχει υπερθέρμανση, όπως στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, που θα συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Περιμένουμε επίσης τις τιμές ενέργειας να σταθεροποιηθούν και τις εντάσεις στην αγορά εργασίας να ηρεμήσουν, εξέλιξη που θα μειώσει την πίεση για μισθολογικές αυξήσεις.

Θα εκτροχιάσει το ράλι των μετοχών η μετάλλαξη Όμικρον;

Kατά την άποψη μας όχι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη και παρόλο που είναι πιο μεταδοτική, φαίνεται πιο ήπια από τη Δέλτα. Η συσχέτιση ανάμεσα στα κρούσματα και τις νοσηλείες/θανάτους έχει εξασθενήσει. Μπορεί η υψηλότερη μεταδοτικότητα να σημαίνει ότι οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς αλλά το κύμα μπορεί να αποδειχτεί βραχύβιο.

Οι μολύνσεις έχουν κορυφωθεί στα κράτη που πρωτοεπλήγησαν από την Όμικρον, όπως τη Νότιο Αφρική και τη Βρετανία. Με εξαίρεση το πρώτο κύμα, οι αγορές μετοχών κατέγραψαν ράλι κατά τη διάρκεια εξάρσεων της νόσου COVID-19. Στο τρίμηνο από την αρχή του πρώτου κύματος, στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 έως τον Απρίλιο του 2020, η συνολική απόδοση της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς ήταν -13.4% και της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ -11.3%.

Όμως, από την αρχή του δεύτερου κύματος τον Ιούνιο του 2020,οι αποδόσεις στο τρίμηνο που ακολούθησε ήταν 6,6% και 9,4% αντίστοιχα. Μετά το κύμα της Δέλτα που άρχισε τον Μάιο του 2021, η απόδοση στο τρίμηνο που ακολούθησε ήταν 7,8% και 10,1% αντίστοιχα.

Πότε μπορούμε να αγοράσουμε μετοχές τεχνολογίας;

O δείκτης Nasdaq σκαρφάλωσε σε υψηλό ρεκόρ τον Νοέμβριο και έχει διορθώσει 7,4% έκτοτε καθώς οι ανησυχίες για αυξήσεις επιτοκίων επηρέασαν αρνητικά τις αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας. Ο δείκτης των μετοχών FANG+ έχει χάσει 9% την ίδια περίοδο.

Εκτιμούμε ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω πτώσης 5% με 10% στον κλάδο της τεχνολογίας λόγω των ανοδικών επιτοκίων. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί στα πλαίσια της αναμενόμενης αύξησης της κερδοφορίας του παγκόσμιου κλάδου γύρω στο 15% φέτος.

Συστήνουμε στους επενδυτές την ακόλουθη τακτική: Oι έξη τομείς του κλάδου της τεχνολογίας (ημιαγωγοί, hardware, ψηφιακά media, ecommerce, software, υπηρεσίες) αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησης της παγκόσμιας αγοράς. Για τους επενδυτές που έχουν μεγάλη έκθεση σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς προτείνουμε μείωση της έκθεσης και στροφή σε πιο κυκλικούς κλάδους όπως η ενέργεια και ο χρηματοοικονομικός.

Για όσους έχουν έκθεση ανάλογη της κατανομής του δείκτη, συστήνουμε αναδιάρθρωση ώστε να αποφύγουν συγκέντρωση σε τομείς ρίσκου όπου οι επιδόσεις ήταν πολύ καλές, όπως τα μεγάλα ονόματα και οι ημιαγωγοί, και προτίμηση στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, δηλαδή στο Α,Β,Γ της τεχνολογίας.

Επενδυτές με χαμηλή έκθεση μπορούν να εκμεταλλευτούν τη μεταβλητότητα και να χτίσουν βαθμιαία στρατηγική έκθεση στα χτυπημένα ονόματα της τεχνολογίας.

Πάτωσαν οι κινεζικές μετοχές;

Mετά την άνοδο του σε ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο του 2021, ο δείκτης MSCI Κίνα κινήθηκε πτωτικά στο υπόλοιπο της χρονιάς καθώς η οικονομική ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επιβραδύνθηκε, η εποπτεία του κλάδου της τεχνολογίας έσφιξε και ο κλάδος των ακινήτων επλήγη. Μεχρι στιγμής φέτος ο δείκτης MSCI Κίνα έχει σημειώσει άνοδο 1,7%, βαδίζοντας αντίθετα από τους δείκτες MSCI World και S&P 500 που χάνουν 1,8% και 2,2% αντίστοιχα λόγω των ανησυχιών με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Οι αποτιμήσεις έχουν πέσει σημαντικά από την κορυφή του Φεβρουαρίου 2021 και παρόλο που περαιτέρω μεταβλητότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης βρίσκεται πίσω μας.

Οι επενδύσεις στις υποδομές που θα συμβάλλουν στις μηδενικές εκπομπές αερίων άνθρακα και η άνοδος των δαπανών στην κυβερνοασφάλεια σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ιδιαίτερα στο δεύτερο εξάμηνο, θα οδηγήσουν σε αποδόσεις γύρω στο 15% το 2022.

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.