UBS: Οι επενδυτικές προτάσεις και η στρατηγική για το 2022

UBS: Οι επενδυτικές προτάσεις και η στρατηγική για το 2022

Καθώς πλησιάζει το τέλος του 2021 πολλοί επενδυτές επεξεργάζονται τις αποφάσεις τους για τη νέα χρονιά. Η UBS δανείζεται τις πιό δημοφιλείς αποφάσεις και πως μπορούν να εφαρμοστούν στην επενδυτική τακτική και τα χαρτοφυλάκια το 2022:

  1. Εστιάζετε στο μέλλον – διατηρήστε μακροπρόθεσμη προοπτική παρά τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες
  2. Οργανωθείτε – επανεξετάστε το επενδυτικό σας σχέδιο στην αρχή του νέου έτους, μιας χρονιάς «ανακάλυψης»
  3. Χάσετε βάρος – βάλετε τα μετρητά σας να δουλέψουν
  4. Διευρύνετε τους ορίζοντες σας – μην αγνοείτε την έκθεση στις χρηματιστηριακές αγορές της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας
  5. Βελτιώστε την υγεία σας – με ένα χαρτοφυλάκιο από μετοχές επιχειρήσεων στον χώρο των υπηρεσιών υγείας
  6. Δοκιμάστε κάτι καινούργιο  – διαφοροποιήστε την έκθεση σας σε εναλλακτικές επιλογές
  7. Γίνετε αντισυμβατικοί – ενισχύστε την απόδοση του χαρτοφυλακίου
  8. Αποταμιεύστε περισσότερα δολάρια – προτιμήστε το δολάριο ΗΠΑ έναντι του ευρώ, του γεν και του ελβετικού φράγκου
  9. Μάθετε μια νέα γλώσσα  – όπως το ΑΒΓ της τεχνολογίας
  10. Γίνετε περισσότερο πράσινοι – προσαρμόσετε το χαρτοφυλάκιο με την τάση για μηδενικές εκπομπές αερίων του άνθρακα

«Χωρίς να αγνοούμε τα ρίσκα γύρω από τις μεταλλάξεις του COVID-19 και τον πληθωρισμό, διατηρούμε θετική στάση όσον αφορά στις μετοχές το 2022. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει σε τροχιά πάνω από τον μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του 2022, η νομισματική πολιτική διατηρείται διευκολυντική, ακόμη και αν η έκτακτη στήριξη περιοριστεί, και περιμένουμε αύξηση 10% της κερδοφορίας των επιχειρήσεων παγκοσμίως τον επόμενο χρόνο,» συνοψίζει η επενδυτική τράπεζα σε έκθεση της.

Όπως αναφέρει, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τους κλάδους ενέργειας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παγκοσμίως.

Στο χώρο του σταθερού εισοδήματος, εν μέσω χαμηλών επιτοκιακών αποδόσεων και στενών spread, εκτιμά ότι οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες. Ωστόσο, βλέπει ευκαιρίες για τόνωση των αποδόσεων στα senior δάνεια των ΗΠΑ και στα υψηλής απόδοσης χρεόγραφα της Ασίας.

Εκτιμά ότι το δολάριο ΗΠΑ θα ενδυναμωθεί περαιτέρω  τον επόμενο χρόνο καθώς η Fed θα αποσύρει τη νομισματική διευκόλυνση ταχύτερα από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Διατηρεί θετική στάση και στο πετρέλαιο, καθώς η ζήτηση θα φτάσει σε νέα υψηλά και αρνητική στάση στον χρυσό λόγω της αναμενόμενης ανόδου των επιτοκίων αλλά και της πρόβλεψης της ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει.

Εστιάζετε στο μέλλον – διατηρήστε μακροπρόθεσμη προοπτική 

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον οδήγησε σε αυξημένη μεταβλητότητα τις πρόσφατες εβδομάδες. Όμως οι πρώτες ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή είναι σχετικά ήπια βοήθησε τις αγορές να ανακάμψουν σε νέα ιστορικά υψηλά. Πρόκειται για άλλη μια επίδειξη της σημασίας του να διατηρούμε μακροπρόθεσμη προοπτική, εν μέσω βραχυπρόθεσμων φόβων. Η εξάπλωση της Όμικρον πυροδότησε ανησυχίες για νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα και πτώση 3,5% στα χρηματιστήρια στο διάστημα 25 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα: μελέτη του Πανεπιστημίου του Κιότο που χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα βρήκε ότι η Όμικρον είναι 4,2 φορές μεταδοτικότερη από τη Δέλτα. Ωστόσο, οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι ο νέος ιός είναι σχετικά ήπιος.

Οργανωθείτε – επανεξετάστε το επενδυτικό σας σχέδιο στην αρχή του νέου έτους

Η αρχή μιας νέας χρονιάς συνήθως είναι ευκαιρία για σκέψη. Μετά από δύο χρόνια σημαντικών αλλαγών οι επενδυτές πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το διάστημα για να ρίξουν μια φρέσκια ματιά στους στόχους τους και πως αυτοί ενσωματώνονται στα χαρτοφυλάκια τους. Ένα καλό αρχικό σημείο για την κατάρτιση ενός χρηματοοικονομικού σχεδίου είναι το να διαιρέσουμε την περιουσία σε τρεις διαφορετικές στρατηγικές. Ρευστότητα, Μακροζωία και Κληρονομιά.

Για την πρώτη, συστήνουμε στους επενδυτές να έχουν αρκετά ρευστά διαθέσιμα – μετρητά, ομόλογα και πρόσβαση σε δανεισμό – για να καλύψουν το cash flow που σχεδιάζουν να τραβήξουν από το χαρτοφυλάκιο τους τα επόμενα δύο με πέντε χρόνια.  

Αυτό επιτρέπει στα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να εστιάζουν στην ανάπτυξη και στους μακροπρόθεσμους στόχους. Πολλοί επενδυτές έχουν δει πόσο σημαντική είναι η στρατηγική αυτή, ιδιαίτερα η στρατηγική ρευστότητας, στην πνευματική τους ηρεμία εν μέσω πανδημίας.

Καθώς οραματιζόμαστε τις νέες συνθήκες του μετά-πανδημίας κόσμου, οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ανάγκες ρευστότητας.

Διατηρώντας μια στρατηγική μακροζωίας εστιασμένη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές μπορούν να αποφύγουν τον δυνητικό κίνδυνο του overtrading και να επιτρέψουν στο χαρτοφυλάκιο τους να αυξήσει τις αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

Ψυχολογικά μπορεί να είναι δύσκολο να μπεις ξανά στην αγορά μετά από έξοδο και οι επενδυτές που πούλησαν σε διορθωτικές φάσεις τη φετινή χρονιά, όπως τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, έχασαν την επακόλουθη άνοδο. Το να διατηρούμε μια στρατηγική μακροζωίας σε διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία και γεωγραφικές περιοχές βοηθά στο να αποφύγουμε τον πειρασμό εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένες αγορές.

Χάσετε βάρος – βάλετε τα μετρητά σας να δουλέψουν  

Το να διατηρούμε μετρητά μπορεί να προσφέρει άνεση βραχυπρόθεσμα αλλά δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία του χαρτοφυλακίου μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα όταν τα ονομαστικά επιτόκια είναι χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, όπως σήμερα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και επίπεδα επιτοκίων κοντά στο μηδέν σημαίνει ότι η πραγματική αξία των μετρητών διαβρώνεται γρήγορα. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανέβηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ο υψηλότερος ρυθμός από το 1982. Ακόμη και πιο ήπιοι ρυθμοί πληθωρισμού μπορούν να διαβρώσουν σημαντικά την πραγματική αξία της περιουσίας σε βάθος χρόνου. Παράδειγμα, επενδυτής με χαρτοφυλάκιο $5 εκατ. που εισπράττει τόκο 0% και με ετήσια έξοδα $250.000 που αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 2% λόγω πληθωρισμού. Διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο σε μετρητά θα μείωνε την αξία του κατά 50% μέσα σε μια μόνο δεκαετία.

Διευρύνετε τους ορίζοντες σας – μην αγνοείτε την έκθεση στις χρηματιστηριακές αγορές της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας

Χαμηλότερες αποδόσεις μακροπρόθεσμα έχουν ωθήσει πολλούς επενδυτές στο να μειώσουν την έκθεση τους στις μετοχές της ζώνης του ευρώ και της Ιαπωνίας.

«Πιστεύουμε ότι ένα περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης δένει με τα κυκλικά χαρακτηριστικά τους και τώρα είναι καλή στιγμή για να ενεργοποιηθούν οι επενδυτές και πάλι στις αγορές αυτές», επισημαίνει ο οίκος.

Ο δείκτης MSCI EMU έχει πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) 15 φορές τα μελλοντικά κέρδη και discount 16% σε σχάση με την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά όπως εκπροσωπείται από τον δείκτη MSCI All Country World.

Οι ιαπωνικές μετοχές έχουν υποαποδώσει γύρω στο 12% από την αρχή της φετινής χρονιάς. Αλλά με το 79% του πληθυσμού της Ιαπωνίας πλήρως εμβολιασμένο, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σε εξέλιξη, στηριζόμενη από δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 10% του ΑΕΠ. «Προβλέπουμε αύξηση κερδών 10% το 2022 και οι ιαπωνικές μετοχές έχουν την τάση να είναι πιο ανθεκτικές σε ανοδικά επιτόκια στις ΗΠΑ».

Βελτιώστε την υγεία σας – με ένα χαρτοφυλάκιο από μετοχές επιχειρήσεων στον χώρο των υπηρεσιών υγείας

Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη πρωτοχρονιάτικη απόφαση αλλά όταν έχει να κάνει με επενδυτικά χαρτοφυλάκια οι επενδυτές πρέπει να σκεφτούν πως θα αυξήσουν την κατανομή στον κλάδο υπηρεσιών υγείας. Ο κλάδος είναι φτηνός σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη μέση αποτίμηση. Τα τελευταία 20 χρόνια ο κλάδος είχε πριμ 10% σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά αλλά σήμερα το πριμ έχει μειωθεί στο 2%.