UBS: Οι αρκούδες στις αγορές (δεν) ήρθαν για να μείνουν

UBS: Οι αρκούδες στις αγορές (δεν) ήρθαν για να μείνουν

Τη δύσκολη φετινή χρονιά πολλοί επενδυτές στράφηκαν σε ανάλογες φάσεις στο παρελθόν για να δουν πιο ξεκάθαρα τις προοπτικές της αγοράς. Ανάμεσα στις περιόδους αυτές είναι και η δεκαετία του 1980 καθώς ο πληθωρισμός σήμερα είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα με τότε και λόγω της πιθανότητας οι αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve θα προκαλέσουν ύφεση.

Η δεκαετία του 1970 αναφέρεται συχνά λόγω του στασιμοπληθωρισμού, όπως και το πιο αισιόδοξο 1994 γιατί τότε η Fed ανέβασε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης σε διάστημα 13 μηνών καταφέρνοντας, ωστόσο, μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Στο πιο απαισιόδοξο άκρο είναι το 2000 και το 2008 γιατί τα χρόνια εκείνα έσκασαν φούσκες, τα dotcom και τα ακίνητα αντίστοιχα. Πολλοί ανησυχούν ότι το ίδιο συμβαίνει και φέτος.

Μια σύγκριση που δεν αναφέρεται συχνά είναι το 2018 και συγκεκριμένα το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς που έχει πολλές ομοιότητες με το σημερινό περιβάλλον, σύμφωνα με την UBS. O δείκτης S&P 500 έπεσε εκείνο το φθινόπωρο και το sell off επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο με την αγορά να σημειώνει απώλειες πάνω από 20% ενδοσυνεδριακά πριν κλείσει πάνω από το επίπεδο αυτό. Το ίδιο συνέβη με τον S&P 500 πριν μερικές μέρες. Τότε, όπως και σήμερα, η Fed βρισκόταν σε ανοδικό κύκλο επιτοκίων, ανεβάζοντας το κόστος χρήματος τον Δεκέμβριο του 2018 σχεδόν στο 2,5%. Αυτό έκανε τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο υπερσύσφιξης.

«Το ελκυστικό με τη σύγκριση αυτή είναι ότι μετά τον πάτο που σημειώθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 2018 ο S&P 500 έκανε κούρσα τη νέα χρονιά και τονώθηκε από τη στροφή της Fed προς πιο ήπια πολιτική στις αρχές Ιανουαρίου του 2018. Μετά την πτώση του 20% φέτος ένα σύντομο ριμπάουντ στη χρηματιστηριακή αγορά είναι σίγουρα πιθανό. Αλλά για ένα διατηρήσιμο ράλι όπως αυτό του 2018 θα παίξουν σημαντικό ρόλο τρεις παράγοντες», αναφέρει σε έκθεση της η UBS.

Θα υποχωρήσει η στενότητα στην αγορά εργασίας, ώστε να ανακουφιστούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό;

Το κλειδί όσον αφορά στις προοπτικές του πληθωρισμού και της αντίδρασης της Fed είναι η αγορά εργασίας και οι μισθολογικές αυξήσεις. Στο μέτωπο αυτό υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση αποκλιμακώνεται. Η μείωση της ζήτησης για εργατικά χέρια θα συμβάλει στη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων και κατά συνέπεια του πληθωρισμού. Το πόσο γρήγορα παραμένει άγνωστο.

Θα γίνει η ρητορική της Fed λιγότερο επιθετική;

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξει τόνο μέχρι να γίνει ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική τάση. Εκτός βέβαια αν υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης. Όμως, δεδομένης της δυναμικής της οικονομικής δραστηριότητας, αυτό είναι μάλλον απίθανο πριν από το τέταρτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς.

«Αντί για ξεκάθαρη στροφή προς πιο χαλαρή πολιτική, η Fed μπορεί πρώτα να παραδεχτεί ότι οι σφιχτότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν αρχίσει να φρενάρουν την ανάπτυξη, ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι της πιστεύουν ότι οι συνθήκες έσφιξαν αρκετά. Με άλλα λόγια, θα αποκαλυφθεί το σημείο του «Fed put». Μπορεί να πάρει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή αργότερα πριν συμβεί αυτό, ή μπορεί να συμβεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία και την πορεία της αγοράς που θα έχουν προηγηθεί» αναφέρει η UBS.

Μπορεί να διατηρηθεί η ανάπτυξη μέχρι τότε;

H διατηρησιμότητα μιας χρηματιστηριακής κούρσας θα εξαρτηθεί από το αν η οικονομική ανάπτυξη δείξει ανθεκτικότητα και αποφευχθεί μια ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια. Οι τελευταίοι δείκτες δίνουν μια βάση αισιοδοξίας. Η βιομηχανική παραγωγή υποδηλώνει ότι κάποιες στενώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχωρούν, ενώ η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι άλλη μια θετική ένδειξη. Ωστόσο, οι μετωπιαίοι άνεμοι στην οικονομία έχουν επίσης ενισχυθεί. Η άνοδος των επιτοκίων επιβραδύνει την αγορά στέγης.

«Αν και εξακολουθούμε να βλέπουμε πιθανότητες επανάληψης του 2018 και μιας ανάκαμψης των αγορών, συστήνουμε στους επενδυτές να δεθούν για περαιτέρω μεταβλητότητα μέχρι να υπάρξει περισσότερο φως για τις προοπτικές του πληθωρισμού, των επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης. Παρόλο που ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί θα πάρει κάποιο χρόνο πριν επανέλθει κοντά στο στόχο του 2% της Fed. Τα ιστορικά στοιχεία από το 1975 δείχνουν ότι οι μετοχές αξίας σημειώνουν υπεραπόδοση όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του 3% και κατά συνέπεια προτιμούμε κλάδους αξίας όπως η ενέργεια και οι υπηρεσίες υγείας», καταλήγει η UBS.