UBS: Mην κάνετε βιαστικές κινήσεις στις επενδύσεις λόγω της μετάλλαξης Ομικρον

UBS: Mην κάνετε βιαστικές κινήσεις στις επενδύσεις λόγω της μετάλλαξης Ομικρον

Είναι γεγονός ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού επανέφερε τις ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Καταλαβαίνουμε τους φόβους των αγορών και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις αλλά συστήνουμε στους επενδυτές να μην οδηγούνται σε βιαστικά συμπεράσματα βασισμένα σε μικρά δείγματα καθώς τα περιθώρια λάθους είναι δυνητικά πολύ μεγάλα. Θα γνωρίζουμε περισσότερα για τη μετάλλαξη τις επόμενες ημέρες», προτείνει στους επενδυτές η UBS σε έκθεσή της και επισημαίνει:

Μέχρι στιγμής τα αρχικά συμπεράσματα βασίζονται σε περιορισμένα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική και έχουν μεγάλο περιθώριο λάθους. Μόνο το 24% του πληθυσμού της χώρας είναι εμβολιασμένο και δεν μπορούμε να κρίνουμε τόσο σύντομα πόσο περισσότερο μεταδοτική θα είναι η μετάλλαξη σε ένα πληθυσμό με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών.

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην Όμικρον θα μεταφραστεί σε μια πιο μεταδοτική και επικίνδυνη μορφή του ιού.

Θα απαιτηθούν εβδομάδες πιθανότατα για την επιστημονική κοινότητα ώστε να εξακριβώσει το πόσο ευάλωτη είναι η νέα μετάλλαξη στα αντισώματα και τα εμβόλια. Πολύ φασαρία έχει γίνει για τον αριθμό των μεταλλάξεων, γύρω στις 35, στη νέα μορφή του ιού. Ωστόσο, παρόλο που μερικές από αυτές έχουν συνδεθεί με ήπια ανθεκτικότητα σε εμβόλια, ο συνδυασμός των επιπτώσεων τους δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Άλλες μεταλλάξεις του COVID-19 που φαίνονταν ανησυχητικές απέτυχαν να εξαπλωθούν, όπως για παράδειγμα η μετάλλαξη C.1.2 που εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος και που θεωρήθηκε αρχικά κατά 15% πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Σήμερα αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική.

Μια κύρια ανησυχία είναι αν η Όμικρον είναι δραματικά διαφορετική και αν θα χρειαστούν νέα εμβόλια. Αν και κάποιος βαθμός διαφυγής των εμβολίων και των αντισωμάτων είναι πιθανός, μια ολική ικανότητα να παρακάμπτει τα εμβόλια μάλλον είναι απίθανη κατά την εκτίμηση της UBS.

Οι κατασκευαστές εμβολίων επισημαίνουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης θα είναι διαθέσιμες τον Δεκέμβριο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια τεχνολογίας MRNA είναι σε καλή θέση να σχεδιάσουν νέα εμβόλια γρήγορα. Ο επικεφαλής της Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί να έχει ένα νέο εμβόλιο για την Όμικρον μέσα σε 100 ημέρες από την ολοκλήρωση του γενετικού sequencing, με 4 δις δόσεων τους πρώτους 12 μήνες. Η Novavax και η Moderna ήδη έχουν ανακοινώσει ότι ετοιμάζουν νέα εμβόλια.

Τα αντι-ιικά φάρμακα, ένα νέο όπλο κατά της πανδημίας COVID-19 που ενθουσίασε τις αγορές, θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2022. Τα φάρμακα αυτά δεν λειτουργούν με το να επιτίθενται στην πρωτεΐνη της ακίδας του κορονοϊού και δεν υπάρχει λόγος να προεξοφλείται ότι θα είναι αναποτελεσματικά στη νέα μετάλλαξη.

«Το βασικό μας σενάριο με όσα γνωρίσουμε σήμερα είναι ότι η Όμικρον δεν δικαιολογεί αλλαγή στην εκτίμηση μας ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία πλήρους ανοίγματος, έστω και με λακκούβες, και ότι η ανάπτυξη θα είναι δυνατή. Επίσης, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του COVID-19 στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα μετριάσουν τις προσδοκίες των επενδυτών για πρόωρο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής», εκτιμά η UBS.

Πριν την εορτή του Thanksgiving στις ΗΠΑ οι επενδυτές ανησυχούσαν περισσότερο για το σφίξιμο των χρηματοοικονομικών συνθηκών μετά την άνοδο του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, τη ρητορική αξιωματούχων της Federal Reserve και την ανανέωση της θητείας του Jerome Powell ως επικεφαλής.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα παρακολουθούμε στενά την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, τη γεωγραφική της εξάπλωση και τη σοβαρότητα της νόσησης ενώ θα περιμένουμε τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.  Βραχυπρόθεσμα, η μεταβλητότητα θα επηρεαστεί από την άνοδο των κρουσμάτων Όμικρον, τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων και τα μέτρα που θα παρθούν και τις πρώτες εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί. Τα καλύτερης ποιότητας στοιχεία για ουσιαστική ανάλυση θα έλθουν μετά».

«Το ρίσκο στο σενάριο μας έχει να κάνει με το αν η Όμικρον έχει μεγάλη αντίσταση στα αντισώματα και τα εμβόλια, αν η αντι-ιική θεραπεία αποδειχτεί αναποτελεσματική και αν οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών αντιδράσουν με περιοριστικά μέτρα που θα έχουν επίπτωση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;

«Προτείνουμε την αποφυγή βιαστικών αλλαγών στην επενδυτική στρατηγική και τη διατήρηση των επενδυτικών θέσεων. Η αντίδραση των αγορών μπορεί να επηρεάστηκε από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών την εβδομάδα του Thanksgiving και η μεταβλητότητα μπορεί να παραμείνει υψηλή τις επόμενες ημέρες καθώς οι θεσμικοί επενδυτές θα προσαρμόσουν τις θέσεις τους. Μια περίοδος μεταβλητότητας μετά από μια τόσο δυνατή κούρσα της αγοράς δεν πρέπει να εκπλήσσει. Διατηρούμε τη θετική μας στάση στην ενέργεια και τον χρηματοοικονομικό κλάδο παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα.

Πιστεύουμε ότι ο κλάδος της ενέργειας θα στηριχθεί από τις τιμές πετρελαίου που θα μείνουν υψηλές φέτος και του χρόνου. Προβλέπουμε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου Brent θα φτάσει τα $90 το βαρέλι έως τον Μάρτιο. Παρά τις προηγούμενες εμφανίσεις άλλων μεταλλάξεων, από τον Απρίλιο του 2020 η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται σταθερά. Εκτιμούμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με τη ζήτηση σήμερα στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως και τον OPEC να έχει αναβάλλει τη συνεδρίαση των μελών του μέχρι την Πέμπτη για εκτιμήσει την επίπτωση της Όμικρον και την αντίδραση των παραγωγών».

Η UBS προτείνει επίσης τις ακόλουθες στρατηγικές:

«Κυνηγήστε ευκαιρίες στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας που την Παρασκευή ήταν μεταξύ αυτών με τις καλύτερες σχετικά επιδόσεις. Σε φάσεις αποφυγής ρίσκου είναι σημαντικό να διατηρούμε έκθεση σε αμυντικούς κλάδους. Ο κλάδος υπηρεσιών υγείας προσφέρει αμυντικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες και είναι ελκυστικά αποτιμημένος μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης. Ο κλάδος έχει πριμ 2% σε σχέση με τον πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) του δείκτη MSCI World, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο του 10% και η διαφορά αυτή θα κλείσει», εκτιμά η UBS.